Kąt między wektorami

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
sympek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 17 lut 2015, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 3 razy

Kąt między wektorami

Post autor: sympek »

Witam, próbuje rozwiązać takie zadanie:
W trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) dane są \(\displaystyle{ \overrightarrow{AB}=[1,3]}\) i \(\displaystyle{ \overrightarrow{CA}=[- \sqrt{2}, 2 \sqrt{2} ]}\) oraz kąt \(\displaystyle{ BAC= \alpha}\). Oblicz \(\displaystyle{ \alpha}\).

Po wstawieniu danych do wzoru na \(\displaystyle{ cos \alpha}\) wynik wyszedł mi \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\). Zatem \(\displaystyle{ \alpha}\) powinna się rownać \(\displaystyle{ 45}\), a w odpowiedziach jest, że \(\displaystyle{ 135}\)... Dlaczego? Proszę o pomoc
miodzio1988

Kąt między wektorami

Post autor: miodzio1988 »

naszkicuj te wektory i zobaczysz, ze chodzi o kat rozwarty
ODPOWIEDZ