Witam
Potrzebuje pomocy w tym zadaniu.
Dane są płaszczyzny \(\displaystyle{ 2x+3y-z-7=0}\) i \(\displaystyle{ 2y+z+1=0}\) oraz punkt P(1,1,-2),zas prosta l jest krawędzią przecięcia się płaszczyzn.
a) spr czy punkt leży na prostej l
b)oblicz współrzędne pkt przecięcia się prostej l z płaszczyzna x0y.
W a) obliczyłem wektory płaszczyzn : [2,3,-1] i [0,2,1] , potem wymnożyłem wektorowo \(\displaystyle{ [2,3,-1]x[0,2,1]=[5,-2,4]}\) i teraz nie wiem co dalej.
Płaszczyzna,punkt,prosta
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Płaszczyzna,punkt,prosta
1. Co łączy wszystkie punkty tej prostej \(\displaystyle{ l}\). Odpowiem, że należy.
2. Jakie równanie ma ta płaszczyzna? Na logikę pytanie
2. Jakie równanie ma ta płaszczyzna? Na logikę pytanie