Prosiłbym o potwierdzenie czy dobrze myślę, ewentualnie jeśli nie wytłumaczenie błędu.
1.
\(\displaystyle{ 2x=y+1, z=0}\)
wektor normalny to \(\displaystyle{ (\frac{1}{2},1,0)}\) ?
2.
\(\displaystyle{ L:\begin{cases} 2y-2x+4=0\\2y-z+3=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 2y=2x-4}\)
\(\displaystyle{ 2y=z-3}\)
\(\displaystyle{ y=x-2=\frac{z-3}{2}=t}\)
a więc\(\displaystyle{ (1,1,2)}\) ?
Wektor normalny prostej
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Wektor normalny prostej
Po pierwsze małe sprosotowanie. Płaszczyzna ma wektor normalny, a prosta wektor kierunkowy
1. pierwsze dwie współrzędne źle
2. nie rozumiem tego, co zrobiłeś
Masz daną prostą w postaci krawędziowej czyli tak jakby dwa ukłąd dwóch równań płaszczyzn, których rozwiązaniem jest prosta. W tym przypadku wektor kierukowy najłatwiej znaleźć przez policzenie iloczynu wektorowego wektorów normalnych tych płaszczyzn.
1. pierwsze dwie współrzędne źle
2. nie rozumiem tego, co zrobiłeś
Masz daną prostą w postaci krawędziowej czyli tak jakby dwa ukłąd dwóch równań płaszczyzn, których rozwiązaniem jest prosta. W tym przypadku wektor kierukowy najłatwiej znaleźć przez policzenie iloczynu wektorowego wektorów normalnych tych płaszczyzn.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 15 lut 2015, o 21:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
Wektor normalny prostej
1.
\(\displaystyle{ 2x=y+1, z=0}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{y+1}{2}, z=0}\)
wektor kierunkowy to \(\displaystyle{ (1,2,0)}\) ?
2.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2y-2x-4=0\\2y-z+3=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} i&j&k\\-2&2&0\\0&2&-1\end{bmatrix}=(-2,2,-4)}\) ?
Podobno można to zrobić też uzależniając z i x od y, to prawda(info od kolegi) ?
\(\displaystyle{ 2x=y+1, z=0}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{y+1}{2}, z=0}\)
wektor kierunkowy to \(\displaystyle{ (1,2,0)}\) ?
2.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2y-2x-4=0\\2y-z+3=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} i&j&k\\-2&2&0\\0&2&-1\end{bmatrix}=(-2,2,-4)}\) ?
Podobno można to zrobić też uzależniając z i x od y, to prawda(info od kolegi) ?
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Wektor normalny prostej
1. Dobrze. Przepraszam Cię bardzo, ale poprzednie wyliczenie też było dobre. Nie ma znaleczenia przez jaką liczbę pomnożysz ren wektor.
2. Dobrze, ale czy druga współrzedna jest na pewno prawidłowo wyliczona?-- 16 lut 2015, o 10:20 --
2. Dobrze, ale czy druga współrzedna jest na pewno prawidłowo wyliczona?-- 16 lut 2015, o 10:20 --
Tak, można. Właśnie tak zrobiłeś na początku. Jednak nie zawsze mamy taki przykład, że tak łatwo można uzależnić wszystkie trzy zmienne od siebie, dlatego dobrze znać metodę z iloczynem wektorowym.Malacht pisze: Podobno można to zrobić też uzależniając z i x od y, to prawda(info od kolegi) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 15 lut 2015, o 21:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
Wektor normalny prostej
Ok widzę błąd. Wielkie dzięki za pomoc.
Jeszcze tylko pytanie to uzależnienie zrobiłem dobrze czy nie powinno być jednak
\(\displaystyle{ x=y+2}\) i \(\displaystyle{ z=2y+3}\) i \(\displaystyle{ y=t}\) czy to na górze dobrze?
Jeszcze tylko pytanie to uzależnienie zrobiłem dobrze czy nie powinno być jednak
\(\displaystyle{ x=y+2}\) i \(\displaystyle{ z=2y+3}\) i \(\displaystyle{ y=t}\) czy to na górze dobrze?
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Wektor normalny prostej
Na górze jest dobrze. Napisałeś równanie kanoniczne prostej. Poszczególne mianowniki to współrzędne wektora kierunkowego prostej.
To, co napisałeś teraz to równanie parametryczne prostej.
Jedno i drugie jest poprawne
To, co napisałeś teraz to równanie parametryczne prostej.
Jedno i drugie jest poprawne