Sześcian a opisana kula

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
JacekKiel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 12 lut 2015, o 00:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieliczka

Sześcian a opisana kula

Post autor: JacekKiel »

Czy można opisać kulą sześcian, jeśli jego przekrój przez płaszczyznę wyznaczoną !! prostokątem \(\displaystyle{ a \cdot a \sqrt{2}}\) i przekątnymi \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) ? pokazuje to przekrój okręgu z wpisaną kwadratową ścianą - kula nie jest walcem ?? ,przestrzeń sześcianu to \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) prostokąta!! doświadczenie ; obracając sześcian w osi \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) widzimy przestrzeń w formie zwężonej przy środku, zatem nie sześcian a ośmiościan powinien być układem współrzędnych ???
Ostatnio zmieniony 12 lut 2015, o 03:33 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]. Trzeba na nas krzyczeć, że tyle tych wykrzykników i znaków zapytania?
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Sześcian a opisana kula

Post autor: SlotaWoj »

Przeczytaj instrukcję LaTeXa.
Kulą zawsze można opisać sześcian.
JacekKiel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 12 lut 2015, o 00:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieliczka

Sześcian a opisana kula

Post autor: JacekKiel »

W gruncie rzeczy istotą jest wykazanie braku symetrii sześciościanu , kolejnym dowodem na to ,ze bryłą układu Kartezjańskiego powinien być ośmiościan (poza jego symetrią) jest mylna interpretacja ścian wewnętrznych sześcianu , (przecięcie na dwie równe części po przekątnej boku wykazuje "fizyczność" czyli możliwość wymiarowania, ale też i efekt , który nazwę prostokątnym) mianowicie ścianami wewnętrznymi sześciokąta są płaszczyzny wyznaczone przez przekątne , które dzielą sześcian na sześć pięcioboków o podstawie kwadratu i czterech bokach trójkątnych schodzących się w poczwórny kąt prosty (90') - kwadratowy, (uwaga nie potrójny!) - po prostu pomylono bryły (sic)
Ostatnio zmieniony 12 lut 2015, o 23:32 przez JacekKiel, łącznie zmieniany 1 raz.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Sześcian a opisana kula

Post autor: a4karo »

Jejku, możesz pisać po polsku??? Jedno zdanie (nawet nie zakończone kropką) poruszające tematy od geometrii do filozofii to trochę za dużo dla normalnego człowieka.
ODPOWIEDZ