Mam podane dwie krzywe
\(\displaystyle{ x^2 + y^2 =4}\) oraz
\(\displaystyle{ x^2 + y^2 - 4y =0}\)
czy ktoś mógłby pokazać jak wyznaczyć punkty przecięcia krzywych?
Punkty przecięcia dwóch krzywych
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 9 lut 2015, o 19:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: --------
- Podziękował: 2 razy
- PiotrowskiW
- Użytkownik
- Posty: 649
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wojkowice
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 67 razy
Punkty przecięcia dwóch krzywych
Punkt przecięcia to rozwiązanie tego układu. Oblicz z pierwszego równania jedną z niewiadomych,podstaw do drugiego równania i już.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 9 lut 2015, o 19:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: --------
- Podziękował: 2 razy
Punkty przecięcia dwóch krzywych
Czyli wyjdę na coś takiego?
\(\displaystyle{ x^2 + y^2 - 4 - x^2 - y^2 + 4y = 0}\)
\(\displaystyle{ 4y = 4}\)
\(\displaystyle{ y=1}\)
\(\displaystyle{ x^2=4-y^2}\)
\(\displaystyle{ x^2=3}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{3} \wedge x=- \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ x^2 + y^2 - 4 - x^2 - y^2 + 4y = 0}\)
\(\displaystyle{ 4y = 4}\)
\(\displaystyle{ y=1}\)
\(\displaystyle{ x^2=4-y^2}\)
\(\displaystyle{ x^2=3}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{3} \wedge x=- \sqrt{3}}\)
Ostatnio zmieniony 11 lut 2015, o 17:26 przez dlawolfram1, łącznie zmieniany 1 raz.
- PiotrowskiW
- Użytkownik
- Posty: 649
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wojkowice
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 67 razy
Punkty przecięcia dwóch krzywych
jest zapisem oznaczającym wg mnie zbiór pusty.\(\displaystyle{ x= \sqrt{3} \wedge x=- \sqrt{3}}\)
Ale nie będę zajmował się filozofią.
Zamiast koniunkcji napisz alternatywę.
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Punkty przecięcia dwóch krzywych
Podsumowując to wszystko napisz odpowiedź (współrzędne dwóch punktów wspólnych podanych okręgów) i zakończmy ten temat.