Witam! Przygotowuje się do egzaminu z geometrii analitycznej i rozwiązuję przykładowe zadania wstawione na stronę mojego wykładowcy. Trzy z czterech zrobiłam. Na ostatnim stanęłam, gdyż nie robiliśmy takich zadań na zajęciach i nie mogę również znaleźć informacji w notatkach z wykładów. Myślę, że może zadanie te zostało podyktowane z rozpędu, ale wolę je przeanalizować.
Treść. Znaleźć przekształcenie afiniczne przestrzeni afinicznej \(\displaystyle{ \RR^{2}}\) przeprowadzające punkty \(\displaystyle{ (-1, 0), (0,-1), (1,1)}\) na punkty \(\displaystyle{ (-1,0), (0,-1), (-1;-1)}\) odpowiednio.
Czy mogę prosić o wyjaśnienie czym jest w ogóle przestrzeń afiniczna? I ewentualnie poprosić o jakiś schemat do tego zadania...?
Pozdrawiam, Gosia.
znaleźć przekształcenie afiniczne
- Marge92
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 14 lis 2009, o 10:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: war-maz
- Podziękował: 49 razy
znaleźć przekształcenie afiniczne
Ostatnio zmieniony 7 lut 2015, o 21:55 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] . Poprawa wiadomości.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 199
- Rejestracja: 24 maja 2012, o 23:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 30 razy
znaleźć przekształcenie afiniczne
Przekształceniem afinicznym nazywamy złożenie przekształcenia liniowego z translacją, czyli:
\(\displaystyle{ G(X) = F(X) + X_{0}}\), gdzie \(\displaystyle{ F(X)}\) jest przekształceniem liniowym a \(\displaystyle{ X_{0}}\) wektorem o który dokonujesz przesunięcia.
\(\displaystyle{ G(X) = F(X) + X_{0}}\), gdzie \(\displaystyle{ F(X)}\) jest przekształceniem liniowym a \(\displaystyle{ X_{0}}\) wektorem o który dokonujesz przesunięcia.
- Marge92
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 14 lis 2009, o 10:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: war-maz
- Podziękował: 49 razy
znaleźć przekształcenie afiniczne
Okej... Zrobiłam sobie rysunek, żeby zobaczyć co tak naprawdę się z tymi punktami dzieje. Pomarańczowy trójkąt stworzony jest z punktów wyjściowych natomiast czerwony z końcowych.
Z tego co widzę, to będzie przekształcenie względem prostej przechodzącej przez punkty \(\displaystyle{ (-1, 0), (0,-1)}\), a więc względem prostej \(\displaystyle{ y=-x-1}\) oraz skalowanie ? Tylko co teraz, bo nie bardzo wiem. Szukałam w internecie, to muszę chyba jakieś macierze stworzyć, ale na bazie czego?
Z tego co widzę, to będzie przekształcenie względem prostej przechodzącej przez punkty \(\displaystyle{ (-1, 0), (0,-1)}\), a więc względem prostej \(\displaystyle{ y=-x-1}\) oraz skalowanie ? Tylko co teraz, bo nie bardzo wiem. Szukałam w internecie, to muszę chyba jakieś macierze stworzyć, ale na bazie czego?