Wyznacz równanie ogólne płaszczyzny µ o równaniu:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x = 1 + t + s \\ y = -t + s \\ z = 1 - t + 2s \end{cases}}\)
Prosze o pomoc:)
Rownanie ogolne plaszczyzny.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 26 lis 2014, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
Rownanie ogolne plaszczyzny.
Ostatnio zmieniony 4 lut 2015, o 11:32 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Rownanie ogolne plaszczyzny.
Z tej postaci wiesz, że płaszczyzna zawiera punkt \(\displaystyle{ \left( 1,0,1\right)}\) oraz jest równoległą do wektorów:
\(\displaystyle{ \left[ 1,-1,-1\right], \left[ 1,1,2\right]}\)
Z iloczynu wektorowego możesz policzyć wektor normalny. \(\displaystyle{ \left[ A,B,C\right]}\)
potem do postaci: \(\displaystyle{ Ax+By+Cz+D=0}\) wstawić punkt który należy do płaszczyzny i wyznaczyć \(\displaystyle{ D}\)
\(\displaystyle{ \left[ 1,-1,-1\right], \left[ 1,1,2\right]}\)
Z iloczynu wektorowego możesz policzyć wektor normalny. \(\displaystyle{ \left[ A,B,C\right]}\)
potem do postaci: \(\displaystyle{ Ax+By+Cz+D=0}\) wstawić punkt który należy do płaszczyzny i wyznaczyć \(\displaystyle{ D}\)