Obliczyc wierzchołek.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
deyna18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 3 lut 2015, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 8 razy

Obliczyc wierzchołek.

Post autor: deyna18 »

Zad. Dany jest równoległobok \(\displaystyle{ ABCD}\), gdzie \(\displaystyle{ A=(1,0,1) , B=(3,-1,5) , C=(2,1,3)}\). Obliczyć wierzchołek \(\displaystyle{ D}\).
Potrzebuje pomocy z tym zadaniem.
Ostatnio zmieniony 4 lut 2015, o 00:02 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nawet proste wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
jarek4700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 228 razy

Obliczyc wierzchołek.

Post autor: jarek4700 »

Wektorowo rób: \(\displaystyle{ \vec{AB} = \vec{CD}}\)
deyna18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 3 lut 2015, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 8 razy

Obliczyc wierzchołek.

Post autor: deyna18 »

No juz tak robiłem. Wyznaczyłem sobie wektor AB ale nie potrafie wyznaczyć CD.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Obliczyc wierzchołek.

Post autor: bartek118 »

\(\displaystyle{ D = (x_D, y_D, z_D)}\); w czym problem w wyznaczeniu tego wektora?
deyna18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 3 lut 2015, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 8 razy

Obliczyc wierzchołek.

Post autor: deyna18 »

\(\displaystyle{ \vec{C} =(2,1,3), \vec{D} = (x_D,y_D,z_D)}\) i teraz mamy to pomnozyc skalarnie czy jak?
Ostatnio zmieniony 4 lut 2015, o 18:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w pojedynczych tagach [latex] [/latex].
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Obliczyc wierzchołek.

Post autor: bartek118 »

Nie. Masz dwa punkty \(\displaystyle{ C = (2,1,3)}\) oraz \(\displaystyle{ D = (x_D, y_D, z_D)}\); Ile wynosi wówczas wektor \(\displaystyle{ \vec{CD}}\)?

Jak w takim razie policzyłeś \(\displaystyle{ \vec{AB}}\)?
deyna18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 3 lut 2015, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 8 razy

Obliczyc wierzchołek.

Post autor: deyna18 »

Wektor \(\displaystyle{ AB = (2,-1,4)}\) To wektor \(\displaystyle{ CD = (2x,y,3z)}\) ?? Czy o to chodzi??
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Obliczyc wierzchołek.

Post autor: bartek118 »

\(\displaystyle{ \vec{AB}}\) masz dobrze, zaś \(\displaystyle{ \vec{CD}}\) już nie; policz go dokładnie tak samo jak \(\displaystyle{ \vec{AB}}\).
deyna18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 3 lut 2015, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 8 razy

Obliczyc wierzchołek.

Post autor: deyna18 »

\(\displaystyle{ CD = (-1,0,-2)}\) Czy przy wektorze \(\displaystyle{ D=(x_d,y_d,z_d)}\) to przy \(\displaystyle{ x,y,z}\) To stoją liczby 1??
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Obliczyc wierzchołek.

Post autor: bartek118 »

Nie.... Dobra, napiszę....
\(\displaystyle{ \vec{CD} = (x_D - 2, y_D -1, z_D - 3)}\)
deyna18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 3 lut 2015, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 8 razy

Obliczyc wierzchołek.

Post autor: deyna18 »

aaaaaaaaaaaa No dobra a teraz jak mamy ten wektor \(\displaystyle{ CD}\) wyznaczony to jak dalej wyzaczyc ten wierzchołek?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Obliczyc wierzchołek.

Post autor: bartek118 »

Z tej równości
\(\displaystyle{ \vec{AB} = \vec{CD}}\)
deyna18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 3 lut 2015, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 8 razy

Obliczyc wierzchołek.

Post autor: deyna18 »

czyli bedzie tak \(\displaystyle{ (2,-1,4)=(x_d-2,y_d-1,,z_d-3)}\) i teraz to wymnozyć? tylko jak?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Obliczyc wierzchołek.

Post autor: bartek118 »

Kiedy dwa wektory są równe....?
deyna18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 3 lut 2015, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 8 razy

Obliczyc wierzchołek.

Post autor: deyna18 »

kiedy maja takie same kierunki wektora. Ale i tak nie wiem jak to zrobic.
ODPOWIEDZ