Prosta przecina się z płaszczyzną

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Prosta przecina się z płaszczyzną

Post autor: mortan517 »

Mam jedno krótkie pytanie. Czy punkt przecięcia prostej z płaszczyzną jest poprawnie wyznaczony?

\(\displaystyle{ l: \frac{x-1}{2}=y+1=\frac{z-6}{3}}\)

\(\displaystyle{ \pi: 4(x+1)+2y+6z=0}\)

\(\displaystyle{ P=\left( -2, -\frac{5}{2}, \frac{3}{2}\right)}\)
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7920
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Prosta przecina się z płaszczyzną

Post autor: janusz47 »

Nie poprawnie.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Prosta przecina się z płaszczyzną

Post autor: Medea 2 »

Tak, poprawnie - mogłoby się zdarzyć, że prosta jest zawarta w płaszczyźnie i takich punktów byłoby nieskończenie wiele, ale to nie tutaj.
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 704
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

Prosta przecina się z płaszczyzną

Post autor: kinia7 »

janusz47 pisze:Nie poprawnie.
Fałsz, w dodatku z błędem ortograficznym.
ODPOWIEDZ