Krzywizna w dowolnym punkcie M

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Dobiel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 24 sty 2015, o 18:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Krzywizna w dowolnym punkcie M

Post autor: Dobiel »

Witam, mam zadanie na wyznaczenie krzywizny w dowolnym punkcie M krzywych określonych równaniami :
\(\displaystyle{ x= a \left[ \ln \left( \tg \left( \frac{u}{2} \right) \right) +\cos \left( u \right) \right] \\
y=a \cdot \sin \left( u \right)}\)

Niestety wychodzi mi wyrażenie, którego nie potrafię skrócić. Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 25 sty 2015, o 08:38 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ