sześciokąt foremny, współrzędne wierzchołków

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
unn4m3nd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 118 razy

sześciokąt foremny, współrzędne wierzchołków

Post autor: unn4m3nd »

Witam
Proszę o jakieś naprowadzenie co do tego jak zrobić to zadanie:
W sześciokącie foremnym 3 kolejne punkty mają współrzędne (4,2,4), (3,4,3), (1,5,4). Znajdź pozostałe punkty sześciokąta
Myślałem, o skorzystaniu z tego że boki na przeciwko są do siebie równoległe, ale z tego chyba nie da się wyznaczyć, za dużo niewiadomych, potem o poprowadzeniu prostych przez boki sześciokąta i wyznaczeniu punktów jako punktów należących do prostych. A może da się to zrobić za pomocą prostych operacji na wektorach (+, -)?
Proszę o pomoc.
Pozdr

Przed chwilą wykombinowałem coś takiego (środek sześciokąta to np punkt Z).
\(\displaystyle{ \vec{BA} + \vec{BC} = \vec{BZ}}\)
itd. Da się prościej?
Naed Nitram
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 8 paź 2013, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hd
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 44 razy

sześciokąt foremny, współrzędne wierzchołków

Post autor: Naed Nitram »

Niech te punkty, w kolejności jak w sześciokącie to \(\displaystyle{ A,B,C}\). Pozostałe punkty to:

\(\displaystyle{ D=A+2(C-B)}\),
\(\displaystyle{ E=B+2(D-C)}\),
\(\displaystyle{ F=C+2(E-D)}\).
unn4m3nd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 118 razy

sześciokąt foremny, współrzędne wierzchołków

Post autor: unn4m3nd »

Ale skąd tak, dlaczego tak?
Naed Nitram
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 8 paź 2013, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hd
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 44 razy

sześciokąt foremny, współrzędne wierzchołków

Post autor: Naed Nitram »

Każda z trzech długich przekątnych sześciokąta foremnego jest równoległa do dwóch boków sześciokąta i jest dwa razy dłuższa od boku. Sześciokąt foremny można skleić z sześciu trójkątów równobocznych.
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

sześciokąt foremny, współrzędne wierzchołków

Post autor: SidCom »



Skorzystaj np. z równoległości odpowiednich wektorów...
ODPOWIEDZ