R3 odległość między prostymi

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
konradgmo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 9 paź 2014, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

R3 odległość między prostymi

Post autor: konradgmo »

mam takie 2 proste są one || do siebie
\(\displaystyle{ l1: x= \frac{(y-2)}{2}= \frac{z+1}{-1}}\)

\(\displaystyle{ l2: \begin{cases}
x=1+t \\
y=2t \\
z=-4-t \end{cases}}\)


doszedłem do równania płaszczyzny
\(\displaystyle{ n=[1,-4,3]}\)
\(\displaystyle{ x-4y+3z+11=0}\)

Jak mam obliczyć odległość między tymi prostymi
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22209
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

R3 odległość między prostymi

Post autor: a4karo »

napisz równanie płaszczyzny prostopadłej (to, co znalazłes taką nie jest). wyznacz punkty przecięcia, obu prostych z nią a następnie oblicz ich odległość.
ODPOWIEDZ