prosta, kombinacja liniowa.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
matematyka464
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 3 lis 2013, o 12:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Pomógł: 1 raz

prosta, kombinacja liniowa.

Post autor: matematyka464 »

Niech \(\displaystyle{ \alpha \in [0,1]}\) oraz \(\displaystyle{ P_1 (x_1, y_1), P_2 (x_2, y_2 ), P_3(\alpha x_1 + (1 - \alpha )x_2, \alpha y_1 + (1 - \alpha) y_2)}\).
Pokaż, że \(\displaystyle{ P_3}\) Leży na jednej prostej przechodzącej przez \(\displaystyle{ P_1, P_2}\) i leży pomiędzy nimi.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

prosta, kombinacja liniowa.

Post autor: musialmi »

Napisz wzór tej prostej i wstaw, co trzeba i pokaż, że równanie jest spełnione. A co do drugiego, to musisz policzyć odległości.
ODPOWIEDZ