WItam mam problem poniewaz nie wiem jak to rozwiązac ;/ :
Wyznacz kąty trójkąta ABC A(-2,-1), B(1,-5), C(4,7)
Proszę o pomoc DZIEKUJE Z GÓRY
Proszę o umieszczanie zadań w odpowiednich działach.Temat przesunęłam,gaga.
Wyznacz kąty trójkąta ABC
Wyznacz kąty trójkąta ABC
Ostatnio zmieniony 7 cze 2007, o 10:04 przez PKextreme, łącznie zmieniany 1 raz.
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Wyznacz kąty trójkąta ABC
skorzystaj ze wzoru na cos kąta między wektorami:
\(\displaystyle{ \vec{a}=[a_{1},b_{1}]}\)
\(\displaystyle{ \vec{b}=[a_{2},b_{2}]}\)
\(\displaystyle{ \alpha}\)-kąt między wektorami
\(\displaystyle{ \cos\alpha=\frac {a_{1}a_{2}+b_{1}b_{2}}{\sqrt {a_{1}^{2}+b_{1}^{2}}*\sqrt {a_{2}^{2}+b_{2}^{2}}}}\)
\(\displaystyle{ \vec{a}=[a_{1},b_{1}]}\)
\(\displaystyle{ \vec{b}=[a_{2},b_{2}]}\)
\(\displaystyle{ \alpha}\)-kąt między wektorami
\(\displaystyle{ \cos\alpha=\frac {a_{1}a_{2}+b_{1}b_{2}}{\sqrt {a_{1}^{2}+b_{1}^{2}}*\sqrt {a_{2}^{2}+b_{2}^{2}}}}\)