Witam,
mam problem z tym zadaniem:
Wyznaczyc rzut prostokatny wektora u = [1, 5, 2]
na plaszczyzne rozpieta przez dwa prostopadle wektory v1, v2: v1 = [1,1,1] v2 = [-1,0,1]
Zadanie to pojawilo sie w zestawie dotyczacym iloczynow: skalarnego, wektorowego, mieszanego
a nie w stricte dotyczacym plaszczyzn , prostych itp. wiec sposob nie powienien byc (imho) zbyt trudny.
A jednak zrobic nie moge...
Z gory dziekuje za pomoc.
Rzut prostokątny wektora na plaszczyzne.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 23 lis 2014, o 13:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Rzut prostokątny wektora na plaszczyzne.
Oblicz \(\displaystyle{ \vec{n}= \vec{ v _{1} } \times \vec{ v _{1} }}\)
Potem z \(\displaystyle{ \vec{u}\circ \vec{n}}\) wyznacz \(\displaystyle{ \cos \alpha}\) , gdzie alfa to kat miedzy wektorami u i n (Jeśli kosinus będzie ujemny to oblicz jeszcze raz iloczyn skalarny dla \(\displaystyle{ \vec{u}\circ \vec{(-n)}}\)).
Szukany rzut to
\(\displaystyle{ \vec{u ^{'} }= \vec{u} \cdot cos ( \frac{ \pi }{2} - \alpha )=\vec{u} \cdot \sin \alpha =\vec{u} \cdot \sqrt{1-\cos ^2 \alpha }}\)
Potem z \(\displaystyle{ \vec{u}\circ \vec{n}}\) wyznacz \(\displaystyle{ \cos \alpha}\) , gdzie alfa to kat miedzy wektorami u i n (Jeśli kosinus będzie ujemny to oblicz jeszcze raz iloczyn skalarny dla \(\displaystyle{ \vec{u}\circ \vec{(-n)}}\)).
Szukany rzut to
\(\displaystyle{ \vec{u ^{'} }= \vec{u} \cdot cos ( \frac{ \pi }{2} - \alpha )=\vec{u} \cdot \sin \alpha =\vec{u} \cdot \sqrt{1-\cos ^2 \alpha }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 23 lis 2014, o 13:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Rzut prostokątny wektora na plaszczyzne.
Dziękuje za szybka odpowiedz,
chyba rozumiem, jedynie zastanawia mnie dlaczego argumentem cos jest \(\displaystyle{ \pi / 2}\) - \(\displaystyle{ \alpha}\)
a nie od razu sin \(\displaystyle{ \alpha}\) ?
chyba rozumiem, jedynie zastanawia mnie dlaczego argumentem cos jest \(\displaystyle{ \pi / 2}\) - \(\displaystyle{ \alpha}\)
a nie od razu sin \(\displaystyle{ \alpha}\) ?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Rzut prostokątny wektora na plaszczyzne.
Bo w ten sposób mogłem podkreślić że kąt między wektorami u i n nie jest kątem między wektorem u a płaszczyzną. Ich suma daje kat prosty.
Możliwe ze można ten rzut znaleźć inaczej (tj. szybciej) ale powyższe jako pierwsze przyszło mi na myśl.
Możliwe ze można ten rzut znaleźć inaczej (tj. szybciej) ale powyższe jako pierwsze przyszło mi na myśl.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 23 lis 2014, o 13:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Rzut prostokątny wektora na plaszczyzne.
Dziekuje za pomoc.
PS
Aha no i mala literówka powinno byc v1 x v2 na początku.
PS
Aha no i mala literówka powinno byc v1 x v2 na początku.