płaszczyzna przechodząa przez punkt i równoległa do wektora

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
bazalt94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 13 paź 2014, o 09:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 38 razy

płaszczyzna przechodząa przez punkt i równoległa do wektora

Post autor: bazalt94 »

Dane są punkty: \(\displaystyle{ A=(1,-5,4), B=(-4,3,2), C=(2,1,3)}\)
Wyznacz płaszczyzne przechodzącą przez punkt C I równoległą do wektora AB

Wektor AB juz wyliczyłam \(\displaystyle{ =(-5,8,-2)}\)

dalej myślalam żeby postawić do równania ogólengo prostej punkt A I B ale mam ukald 2 równan z 3 niewiadomymi
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

płaszczyzna przechodząa przez punkt i równoległa do wektora

Post autor: Kacperdev »

Takiej płaszczyzny nie da się wyrazić jednoznacznie.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8570
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 306 razy
Pomógł: 3347 razy

płaszczyzna przechodząa przez punkt i równoległa do wektora

Post autor: kerajs »

Może koleżanka się pomyliła i napisała ,,równanie płaszczyzny' zamiast ,,równanie prostej' lub ,,równanie pęku płaszczyzn '?
ODPOWIEDZ