Równanie plaszczyny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
bazalt94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 13 paź 2014, o 09:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 38 razy

Równanie plaszczyny

Post autor: bazalt94 »

Wyznacz równanie plaszczyzny ktora zawiera proste:

\(\displaystyle{ l _{1}=x=y=z}\) I \(\displaystyle{ l _{2}=2x=y=-z}\)


chciałam spróbowac tak, że punkt płasczyzny który należy do obywu prostych to P=(0,0,0) I szukam wektora normalnego prostopadłego do ktorejś z prostyc ale nie wiem jak
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Równanie plaszczyny

Post autor: Kacperdev »

punkt wspólny ok, ale prostopadłą wyznacz do obu prostych z iloczynu wektorowego.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Równanie plaszczyny

Post autor: kerajs »

Wektoru kierunkowe tych prostych to \(\displaystyle{ \vec{k _{1} }=\left[ 1,1,1\right]}\) i \(\displaystyle{ \vec{k _{2} }=\left[ \frac{1}{2} ,1,-1\right]}\). Ich iloczyn wektorowy da wektor normalny szukanej płaszczyzny. Zaczep ją w punkcie P, choć może być to dowolny punkt należący do jednej z prostych. Potrzfisz to zrobić?
bazalt94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 13 paź 2014, o 09:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 38 razy

Równanie plaszczyny

Post autor: bazalt94 »

Dzięki kerajs

Wyszło
ODPOWIEDZ