Szukam wzoru do obliczenia pewnego wymiaru
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 29 gru 2014, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Szukam wzoru do obliczenia pewnego wymiaru
Witam wszystkich serdecznie.
Szukam wzoru na obliczenie pewnego wymiaru, a że jestem kompletnie zielony z matmy to bardzo proszę Was o pomoc.
Znane są a, h i R.
Szukam wzoru na x.
W praktyce wygląda to np tak:
a- 60mm
h- 30mm
R- 500mm
Pewnie jest na to prosty wzór (tylko ja słabo temat ogarniam), ale jeśli nie, a jest możliwość jego uproszczenia, to tak naprawdę potrzebuję dokładności do ~5mm.
Pozdrawiam.
Szukam wzoru na obliczenie pewnego wymiaru, a że jestem kompletnie zielony z matmy to bardzo proszę Was o pomoc.
Znane są a, h i R.
Szukam wzoru na x.
W praktyce wygląda to np tak:
a- 60mm
h- 30mm
R- 500mm
Pewnie jest na to prosty wzór (tylko ja słabo temat ogarniam), ale jeśli nie, a jest możliwość jego uproszczenia, to tak naprawdę potrzebuję dokładności do ~5mm.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Szukam wzoru do obliczenia pewnego wymiaru
Gdzie jest środek tego okręgu? - Sam promień nie wystarczy. Wyobraź sobie, że masz pasek o wysokości \(\displaystyle{ h}\) z ciasta na pierogi. Chcesz odciąć szklanką o promieniu \(\displaystyle{ R}\) kawałek taki, żeby dolny bok był równy \(\displaystyle{ a}\). Wymiar \(\displaystyle{ x}\) będzie zależał od tego, gdzie umieścisz środek szklanki.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 29 gru 2014, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Szukam wzoru do obliczenia pewnego wymiaru
Racja.
Całość wygląda tak:
DN i D są znane.
Rzeczywisty przykład:
DN- 500mm
D- 620mm
R- 500mm
h- 30mm
Całość wygląda tak:
DN i D są znane.
Rzeczywisty przykład:
DN- 500mm
D- 620mm
R- 500mm
h- 30mm
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 29 gru 2014, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Szukam wzoru do obliczenia pewnego wymiaru
Sorki. Widziałem ten rysunek już setki razy i automatycznie złożyłem sobie w głowie rysunek z pierwszego posta i następnego.
Dla czytelności zamieszczam jeszcze jeden rys.
Dla czytelności zamieszczam jeszcze jeden rys.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Szukam wzoru do obliczenia pewnego wymiaru
Mówisz:
Oznaczmy
\(\displaystyle{ DN=d}\)
\(\displaystyle{ x=a+ \frac{1}{2}d- \sqrt{ \frac{1}{4} d^2-h^2-2 \sqrt{R^2- \frac{1}{4}d^2 } }}\)
Chyba, że się gdzieś rąbnąłem...
Na liczbach Ci nie zrobię, bo nie napisałeś, ile to jest \(\displaystyle{ a}\) (w milimetrach).
więc podam gotowy wzórjestem kompletnie zielony z matmy
Oznaczmy
\(\displaystyle{ DN=d}\)
\(\displaystyle{ x=a+ \frac{1}{2}d- \sqrt{ \frac{1}{4} d^2-h^2-2 \sqrt{R^2- \frac{1}{4}d^2 } }}\)
Chyba, że się gdzieś rąbnąłem...
Na liczbach Ci nie zrobię, bo nie napisałeś, ile to jest \(\displaystyle{ a}\) (w milimetrach).
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 29 gru 2014, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Szukam wzoru do obliczenia pewnego wymiaru
wow. Dzięki. Zaraz sprawdzę czy to działa
\(\displaystyle{ a=(D-DN)/2}\)
czyli tak jak w pierwszym poście, w przykładzie
\(\displaystyle{ a=60mm}\)
EDIT:
Niestety coś nie pasuje. Rozrysowałem sobie przykład w CADzie 1:1 i wyszło tak:
\(\displaystyle{ x \approx 121,27mm}\)
Natomiast ze wzoru wyszło mi \(\displaystyle{ x \approx 63,56mm}\)
\(\displaystyle{ a=(D-DN)/2}\)
czyli tak jak w pierwszym poście, w przykładzie
\(\displaystyle{ a=60mm}\)
Żeby się czegoś nowego nauczyć chętnie poznam jak do tego dojść O ile oczywiście nie stanowiłoby to dla Pana problemu, żeby to rozpisać.więc podam gotowy wzór
EDIT:
Niestety coś nie pasuje. Rozrysowałem sobie przykład w CADzie 1:1 i wyszło tak:
\(\displaystyle{ x \approx 121,27mm}\)
Natomiast ze wzoru wyszło mi \(\displaystyle{ x \approx 63,56mm}\)
Ostatnio zmieniony 30 gru 2014, o 11:38 przez matmaforum, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 125 razy
Szukam wzoru do obliczenia pewnego wymiaru
Najpierw policzymy wsp. środka okręgu \(\displaystyle{ (x_0,y_0)}\). Z symetrii rysunku zakładam, że \(\displaystyle{ x_0=a+{DN}/2}\)
Mamy dwa punkty na okręgu \(\displaystyle{ (a,0)}\) oraz \(\displaystyle{ (x,h)}\) (rysunek umieszczę na życzenie)
Z równania okręgu dostajemy \(\displaystyle{ (a-x_0)^2+y_0^2=R^2 \Rightarrow y_0=-\frac{\sqrt{4R^2-{DN}^2}}{2}}\)
I teraz liczymy drugi punkt
\(\displaystyle{ \left(x-a-\frac{DN}{2}\right)^2+\left(h+\sqrt{\frac{4R^2-{DN}^2}{2}\right)^2=R^2}\)
stąd
\(\displaystyle{ x=-\frac{\sqrt{-4h\sqrt{4R^2-DN^2}-4h^2+DN^2}-2a-DN}{2}}\)
podstawiając dostajemy \(\displaystyle{ x \approx 121.27 \ mm}\)
Mamy dwa punkty na okręgu \(\displaystyle{ (a,0)}\) oraz \(\displaystyle{ (x,h)}\) (rysunek umieszczę na życzenie)
Z równania okręgu dostajemy \(\displaystyle{ (a-x_0)^2+y_0^2=R^2 \Rightarrow y_0=-\frac{\sqrt{4R^2-{DN}^2}}{2}}\)
I teraz liczymy drugi punkt
\(\displaystyle{ \left(x-a-\frac{DN}{2}\right)^2+\left(h+\sqrt{\frac{4R^2-{DN}^2}{2}\right)^2=R^2}\)
stąd
\(\displaystyle{ x=-\frac{\sqrt{-4h\sqrt{4R^2-DN^2}-4h^2+DN^2}-2a-DN}{2}}\)
podstawiając dostajemy \(\displaystyle{ x \approx 121.27 \ mm}\)
Ostatnio zmieniony 30 gru 2014, o 11:06 przez SidCom, łącznie zmieniany 6 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 29 gru 2014, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Szukam wzoru do obliczenia pewnego wymiaru
Przyłożyłem się bardziej do poszukania odpowiednich wzorów i udało mi się dojść do wyniku
Wykorzystałem to:
\(\displaystyle{ c _{1}}\)- długość dłuższej cięciwy = DN = 500mm
\(\displaystyle{ c _{2}}\) - długość krótszej cięciwy (przedłużenie mojego szukanego \(\displaystyle{ x}\))
\(\displaystyle{ h _{1}}\) - strzałka większego odcinka kołowego
\(\displaystyle{ h _{2}}\) - strzałka mniejszego odcinka kołowego
\(\displaystyle{ h _{m}}\) -> h moje = 30mm
\(\displaystyle{ r}\) - promień
długość strzałki odcinka kołowego
\(\displaystyle{ h _{1} =r - \frac{1}{2} \sqrt{4r ^{2} - c _{1} { } ^{2} }}\)
długość strzałki mniejszego odcinka kołowego
\(\displaystyle{ h _{2} =h _{1} - h _{m}}\)
długość cięciwy mniejszego odcinka kołowego
\(\displaystyle{ c _{2} =2 \sqrt{2h _{2} r - h _{2} { } ^{2} }}\)
moja niewiadoma
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}( D - c _{2})}\)
całość
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}( D - (2 \sqrt{2r((r - \frac{1}{2} \sqrt{4r ^{2} - c _{1} { } ^{2} }) - h _{m}) - ((r - \frac{1}{2} \sqrt{4r ^{2} - c _{1} { } ^{2} }) - h _{m})^{2} }))}\)
Po połączeniu tego wszystkiego wychodzi kosmiczny (jak dla mnie) wzór, którego uprościć za bardzo nie potrafię (a raczej się boje, że go popsuje ), ale na szczęście excel nie ma z tym problemów
Podstawiłem to wszystko do excela i wynik się zgadza.
EDIT: Widzę, że zanim napisałem posta ktoś mnie uprzedził z rozwiązaniem
Wykorzystałem to:
Kod: Zaznacz cały
http://matma4u.pl/topic/36919-kolo-i-jego-czesci-najwazniejsze-wzory/
\(\displaystyle{ c _{1}}\)- długość dłuższej cięciwy = DN = 500mm
\(\displaystyle{ c _{2}}\) - długość krótszej cięciwy (przedłużenie mojego szukanego \(\displaystyle{ x}\))
\(\displaystyle{ h _{1}}\) - strzałka większego odcinka kołowego
\(\displaystyle{ h _{2}}\) - strzałka mniejszego odcinka kołowego
\(\displaystyle{ h _{m}}\) -> h moje = 30mm
\(\displaystyle{ r}\) - promień
długość strzałki odcinka kołowego
\(\displaystyle{ h _{1} =r - \frac{1}{2} \sqrt{4r ^{2} - c _{1} { } ^{2} }}\)
długość strzałki mniejszego odcinka kołowego
\(\displaystyle{ h _{2} =h _{1} - h _{m}}\)
długość cięciwy mniejszego odcinka kołowego
\(\displaystyle{ c _{2} =2 \sqrt{2h _{2} r - h _{2} { } ^{2} }}\)
moja niewiadoma
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}( D - c _{2})}\)
całość
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}( D - (2 \sqrt{2r((r - \frac{1}{2} \sqrt{4r ^{2} - c _{1} { } ^{2} }) - h _{m}) - ((r - \frac{1}{2} \sqrt{4r ^{2} - c _{1} { } ^{2} }) - h _{m})^{2} }))}\)
Po połączeniu tego wszystkiego wychodzi kosmiczny (jak dla mnie) wzór, którego uprościć za bardzo nie potrafię (a raczej się boje, że go popsuje ), ale na szczęście excel nie ma z tym problemów
Podstawiłem to wszystko do excela i wynik się zgadza.
EDIT: Widzę, że zanim napisałem posta ktoś mnie uprzedził z rozwiązaniem
Ostatnio zmieniony 30 gru 2014, o 11:40 przez matmaforum, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Szukam wzoru do obliczenia pewnego wymiaru
Widać gdzieś się rąbnąłem...
A robiłem to tak:
Oznaczmy:
\(\displaystyle{ Q}\) - punkt styczności odcinka a z okręgiem
\(\displaystyle{ P}\) - punkt styczności odcinka x z okręgiem
1. W środku układu współrzędnych okrąg o promieniu R:
\(\displaystyle{ x^2+y^2=R^2}\)
2. Cięciwa tego okręgu na wysokości H (nad środkiem okręgu) tak dobranej, żeby jej długość była równa \(\displaystyle{ \frac{1}{2}d}\)
3. Liczę H z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ H^2=R^2- \left( \frac{1}{2}d\right)^2}\)
4. Liczę różnicę iksowych współrzędnych punktów \(\displaystyle{ Q}\) i \(\displaystyle{ P}\), czyli \(\displaystyle{ x _{Q}-x _{P}}\). Żeby to zrobić, liczę najpierw \(\displaystyle{ y _{P}}\)
\(\displaystyle{ y _{P}=y _{Q}+h=H+h= \sqrt{R^2- \left( \frac{1}{2}d\right)^2}+h}\)
Wstawiam to do równania okręgu i wyliczam \(\displaystyle{ x _{P}}\)
\(\displaystyle{ x _{P}^2+y _{P}^2=R^2 \Rightarrow x _{P}^2= R^2-y _{P}^2}\)
\(\displaystyle{ x _{P}^2= R^2-\left( \sqrt{R^2- \left( \frac{1}{2}d\right)^2}+h\right)^2}\)
\(\displaystyle{ x _{Q}-x _{P}= \frac{1}{2}d-x _{P}= \frac{1}{2}d- \sqrt{R^2-\left( \sqrt{R^2- \left( \frac{1}{2}d\right)^2}+h\right)^2}}\)
i o tyle dłuższy jest odcinek \(\displaystyle{ x}\) od odcinka \(\displaystyle{ a}\), zatem
\(\displaystyle{ x=a+ x _{Q}-x _{P}}\)
\(\displaystyle{ x=a+\frac{1}{2}d- \sqrt{R^2-\left( \sqrt{R^2- \left( \frac{1}{2}d\right)^2}+h\right)^2}}\)
Uprośćmy to, co pod pierwiastkiem:
\(\displaystyle{ x=a+\frac{1}{2}d- \sqrt{ \frac{1}{4} d^2-h^2-2 \sqrt{R^2- \frac{1}{4}d^2 } }}\)
A robiłem to tak:
Oznaczmy:
\(\displaystyle{ Q}\) - punkt styczności odcinka a z okręgiem
\(\displaystyle{ P}\) - punkt styczności odcinka x z okręgiem
1. W środku układu współrzędnych okrąg o promieniu R:
\(\displaystyle{ x^2+y^2=R^2}\)
2. Cięciwa tego okręgu na wysokości H (nad środkiem okręgu) tak dobranej, żeby jej długość była równa \(\displaystyle{ \frac{1}{2}d}\)
3. Liczę H z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ H^2=R^2- \left( \frac{1}{2}d\right)^2}\)
4. Liczę różnicę iksowych współrzędnych punktów \(\displaystyle{ Q}\) i \(\displaystyle{ P}\), czyli \(\displaystyle{ x _{Q}-x _{P}}\). Żeby to zrobić, liczę najpierw \(\displaystyle{ y _{P}}\)
\(\displaystyle{ y _{P}=y _{Q}+h=H+h= \sqrt{R^2- \left( \frac{1}{2}d\right)^2}+h}\)
Wstawiam to do równania okręgu i wyliczam \(\displaystyle{ x _{P}}\)
\(\displaystyle{ x _{P}^2+y _{P}^2=R^2 \Rightarrow x _{P}^2= R^2-y _{P}^2}\)
\(\displaystyle{ x _{P}^2= R^2-\left( \sqrt{R^2- \left( \frac{1}{2}d\right)^2}+h\right)^2}\)
\(\displaystyle{ x _{Q}-x _{P}= \frac{1}{2}d-x _{P}= \frac{1}{2}d- \sqrt{R^2-\left( \sqrt{R^2- \left( \frac{1}{2}d\right)^2}+h\right)^2}}\)
i o tyle dłuższy jest odcinek \(\displaystyle{ x}\) od odcinka \(\displaystyle{ a}\), zatem
\(\displaystyle{ x=a+ x _{Q}-x _{P}}\)
\(\displaystyle{ x=a+\frac{1}{2}d- \sqrt{R^2-\left( \sqrt{R^2- \left( \frac{1}{2}d\right)^2}+h\right)^2}}\)
Uprośćmy to, co pod pierwiastkiem:
\(\displaystyle{ x=a+\frac{1}{2}d- \sqrt{ \frac{1}{4} d^2-h^2-2 \sqrt{R^2- \frac{1}{4}d^2 } }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 29 gru 2014, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Szukam wzoru do obliczenia pewnego wymiaru
Dzięki panowie. Nie wiedziałem jak się do tego zabrać, a teraz mam dwa różne wzory na to
Trzeci wzór (chronologicznie drugi) co prawda nie działa, ale dzięki temu sam również doszedłem do rozwiązania. Tylko może mniej elegancko
Trzeci wzór (chronologicznie drugi) co prawda nie działa, ale dzięki temu sam również doszedłem do rozwiązania. Tylko może mniej elegancko