Scalowanie wspolrzednych po powiekszeniu
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 17 gru 2014, o 10:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Scalowanie wspolrzednych po powiekszeniu
Witam na forum. Mam problem mam nadzieję że pomożecie mi go rozwiązać i że mój problem został napisany w odpowiednim dziale, tak więc:
Mam zdjęcie które mogę dowoli skalować. Skala objawia się w parametrach \(\displaystyle{ (1, 1)}\) i zwiększa się o \(\displaystyle{ 0.1}\) czyli \(\displaystyle{ (1.1, 1.1)}\) itd. I chciałbym uzyskac wspolrzedne na zeskalowanym zdjeciu. Wspolrzedne zdjecia sa w postaci np: \(\displaystyle{ x = 0,21343215154321412, y = 0,6556546464645654}\). W skali zdjecia \(\displaystyle{ 1\times 1}\) nie ma problemu ale co kiedy zdjecie ma \(\displaystyle{ 1.1\times 1.1}\) , probowalem obliczac w taki sposob:
\(\displaystyle{ 1.1 \cdot x}\)
\(\displaystyle{ 1.1 \cdot y}\)
ale to nie daje odpowiedniego efektu, czy macie jakies podpowiedzi , propozycje jak dany problem rozwiazac?
Mam zdjęcie które mogę dowoli skalować. Skala objawia się w parametrach \(\displaystyle{ (1, 1)}\) i zwiększa się o \(\displaystyle{ 0.1}\) czyli \(\displaystyle{ (1.1, 1.1)}\) itd. I chciałbym uzyskac wspolrzedne na zeskalowanym zdjeciu. Wspolrzedne zdjecia sa w postaci np: \(\displaystyle{ x = 0,21343215154321412, y = 0,6556546464645654}\). W skali zdjecia \(\displaystyle{ 1\times 1}\) nie ma problemu ale co kiedy zdjecie ma \(\displaystyle{ 1.1\times 1.1}\) , probowalem obliczac w taki sposob:
\(\displaystyle{ 1.1 \cdot x}\)
\(\displaystyle{ 1.1 \cdot y}\)
ale to nie daje odpowiedniego efektu, czy macie jakies podpowiedzi , propozycje jak dany problem rozwiazac?
Ostatnio zmieniony 19 gru 2014, o 02:35 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 17 gru 2014, o 10:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Scalowanie wspolrzednych po powiekszeniu
Daje taki efekt ze wspolrzedne sa nie prawidlowe i dany punkt jest przesuniety zbyt wysoko i zbyt w lewo.-- 17 gru 2014, o 12:38 --Moze pokaze na obrazku ocb.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Scalowanie wspolrzednych po powiekszeniu
Jeśli skalujesz prostokąt, to skalujesz jego boki. Nie wiadomo, w którą stronę zmieniają się ich długości, a współrzędne punktu wewnątrz pozostają takie, jak były. Powiedz dokładnie, co chcesz skalować, w jakim programie graficznym, to powiem Ci, jak to zrobić, żeby wszystko było ok.
-- 17 gru 2014, o 15:00 --
Skoro temat jest w dziale "Geometria analityczna", to pewnie nie chodzi o program graficzny, tylko o jakiś problem z geometrii analitycznej. Wyłuszcz więc sprawę dokładniej.
-- 17 gru 2014, o 15:00 --
Skoro temat jest w dziale "Geometria analityczna", to pewnie nie chodzi o program graficzny, tylko o jakiś problem z geometrii analitycznej. Wyłuszcz więc sprawę dokładniej.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 17 gru 2014, o 10:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Scalowanie wspolrzednych po powiekszeniu
Chodzi o modul informatyczny, mam problem z odpowiednim wstawieniem pozycji w kliknietym miejscu. Mam zdjecie na ktorym nakladam notatki(tak jak w PDFie) ale oprocz tych notatek generuje rowniez rozne figury jako zaznaczenie jakiegos obszaru itd(prostokat, linia, kropka). Kiedy scrolluje myszka na zdjeciu zdjecie sie powieksza a wraz z tym skala o 0,1 czyli po jednym scrollu skala wynosci (1.1, 1.1). Potrzebuje jakos obliczac coordynaty po zescrollowaniu i postawieniu notatki czyli punktu. W tej chwili sa to px od lewej i od gornej czesci.
Ponizej daje szkic jak to mniej wiecej wyglada jesli potrzebowal bys wiecej informacji lub dostepnych danych to pytaj
Ponizej daje szkic jak to mniej wiecej wyglada jesli potrzebowal bys wiecej informacji lub dostepnych danych to pytaj
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Scalowanie wspolrzednych po powiekszeniu
Jeśli scrollujesz, to znaczy, że powiększasz ekranowo. Jeżeli mierzysz w pikselach, to popełniasz błąd, bo nie wiadomo, jak duży jest piksel. Rozdzielczość ekranu jest na ogół 72 dpi, czyli 72 piksele na cal. A rozdzielczość np. 300 dpi oznacza 300 pikseli na cal. Jeśli powiększasz ekranowo, to rozdzielczość ekranu się nie zmienia - nadal jest 72 dpi. Nie mierz w pikselach, tylko w jakichś rozsądnych jednostkach długości - np. w mm.
Czym jest ten moduł?Chodzi o modul informatyczny
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 17 gru 2014, o 10:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Scalowanie wspolrzednych po powiekszeniu
To jest ala cos podobnego do :
tylko ze tutaj kiedy zescrolluije obrazek i chce postawic nowy stick to stick jest juz automatycznie przeliczony a u mnie nie. Obliczenia musza byc w pikselach .
tylko ze tutaj kiedy zescrolluije obrazek i chce postawic nowy stick to stick jest juz automatycznie przeliczony a u mnie nie. Obliczenia musza byc w pikselach .
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Scalowanie wspolrzednych po powiekszeniu
Ten efekt zoom nie jest zwyczajnym skalowaniem. To jest tak, jak w obiektywie fotograficznym z zoomem. Trzeba poznać zasadę tego zoomowania w obiektywie.
-- 17 gru 2014, o 22:53 --
Polega to na tym, że bierzesz prostokąt o proporcjach tej klatki, zakreślasz nim kawałek obrazu i ten kawałek skalujesz do rozmiarów klatki. Prawdopodobnie jest tak, że współczynnik skali jest stosunkiem pól prostokąta i klatki.-- 17 gru 2014, o 23:30 --Looknij tu:
-- 17 gru 2014, o 22:53 --
Polega to na tym, że bierzesz prostokąt o proporcjach tej klatki, zakreślasz nim kawałek obrazu i ten kawałek skalujesz do rozmiarów klatki. Prawdopodobnie jest tak, że współczynnik skali jest stosunkiem pól prostokąta i klatki.-- 17 gru 2014, o 23:30 --Looknij tu: