Witam potrzebuję przekształcenia wzorów, aby otrzymać równanie krzywej we współrzędnych (x',y').
\(\displaystyle{ \begin{cases}x= 2x' +y' \\
y=5-x'+2y' \end{cases}}\)
Operacje muszę przeprowadzić dla równań:
\(\displaystyle{ 8x^{2} -4xy+5y ^{2} +20x-50y-55=0 \\
-4xy-3y ^{2} +20x+30y-95=0.}\)
Jedno(prostsze) udało mi się rozwiązać samemu. Proszę o rozwiązanie i w miarę wytłumaczenie jak można to obliczyć. Z matematyki jestem noga i niestety próba rozwiązania tych przykładów skończyła się kompletnie złym wynikiem. jeśli to możliwe proszę również o wykres. Z góry dziękuje za pomoc.
wstawianie w wyrażenie wyrażeń zamiennych
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 8 gru 2014, o 19:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
wstawianie w wyrażenie wyrażeń zamiennych
Ostatnio zmieniony 9 gru 2014, o 10:37 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1592
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 246 razy
wstawianie w wyrażenie wyrażeń zamiennych
ale generalnie z czym masz problem?
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x= 2x' +y' \\
y=5-x'+2y'
\end{cases}\\
\\
8x^{2} -4xy+5y ^{2} +20x-50y-55=0\\
8(2x' +y')^{2} -4(2x' +y')(5-x'+2y')+5(5-x'+2y') ^{2} +20(2x' +y')-50(5-x'+2y')-55=0\\}\)
przemnażasz, porządkujesz i gotowe
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x= 2x' +y' \\
y=5-x'+2y'
\end{cases}\\
\\
8x^{2} -4xy+5y ^{2} +20x-50y-55=0\\
8(2x' +y')^{2} -4(2x' +y')(5-x'+2y')+5(5-x'+2y') ^{2} +20(2x' +y')-50(5-x'+2y')-55=0\\}\)
przemnażasz, porządkujesz i gotowe