Obliczanie pola trójkata

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
pjotrek95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 3 gru 2014, o 20:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Obliczanie pola trójkata

Post autor: pjotrek95 »

Cześć mam pytanie dotyczące zadania:

1)

Oblicz polę trójkąta, którego dwa boki u=a+b (wektory) v=a-b(wektory) i długości wektorów a=2 oraz b=3 tworzą kąt 30 stopni.

Zastanawiam się jak się do tego zabrać moje pytanie brzmi czy jeżeli mam policzyć wektor u i v to mogę normalnie długośći wektorów a i b dodac?

Aby policzyc pole to jest wzór 1/2 * iloczyn wektorowy u i v tylko właśnie mi brakuje tych wektorów

2)

Drugie zadanko

Czy wektory u=[4,2,0] v=[1,0,1] w=[2,1,0] tworza bazę w przestrzeni \(\displaystyle{ R^{3}}\)

Czyi chodzi o to czy leżą na jednej płaszczyźnie?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1801
Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 275 razy
Pomógł: 183 razy

Obliczanie pola trójkata

Post autor: waliant »

2) Jeśli są liniowo zależne to nie tworzą, a widać, że są bo \(\displaystyle{ u=2w}\).
ODPOWIEDZ