Na osi OZ znaleźć punkt jednakowo odległy od płaszczyzn H1 i H2.
H1: x - y +2z -1=0
H2: 2x +y +z +1=0
Znaleźć punkt jednakowo odległy od płaszczyzn
Znaleźć punkt jednakowo odległy od płaszczyzn
Ok. Wyszedł mi punkt (0, 0, 2), a w odpowiedzi mam jeszcze (0,0,0)???
Zrobiłam tak:
szukany punkt to (0,0,z)
dla H1: odległość d= |1 \(\displaystyle{ \cdot}\) 0 + (-1) \(\displaystyle{ \cdot}\) 0 +2z -1| / \(\displaystyle{ \sqrt{1+1+4}}\) = 2z-1 / \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\)
dla H2: d= z+1/ \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\)
przyrównałam to i wyszło z=2
Skąd się wziął punkt (0,0,0)?
Zrobiłam tak:
szukany punkt to (0,0,z)
dla H1: odległość d= |1 \(\displaystyle{ \cdot}\) 0 + (-1) \(\displaystyle{ \cdot}\) 0 +2z -1| / \(\displaystyle{ \sqrt{1+1+4}}\) = 2z-1 / \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\)
dla H2: d= z+1/ \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\)
przyrównałam to i wyszło z=2
Skąd się wziął punkt (0,0,0)?