Wyznaczyć równanie płaszczyzny stycznej w punkcie \(\displaystyle{ \left( \frac { \sqrt{2}} {4};\frac { \sqrt{2}} {4};\frac {1} {2} \right)}\) do sfery o środku \(\displaystyle{ \left( 0,0,0 \right)}\).
Dziękuje z góry!
Wyznaczyć równanie płaszczyzny.
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 11 kwie 2013, o 16:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Wyznaczyć równanie płaszczyzny.
Ostatnio zmieniony 1 gru 2014, o 23:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Skaluj nawiasy. Temat umieszczony w złym dziale.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Wyznaczyć równanie płaszczyzny.
A co to ma wspólnego z topologią?
Wektor normalny szukanej płaszczyzny to \(\displaystyle{ \vec{n} =\left[ \frac { \sqrt{2}} {4} ;\frac { \sqrt{2}} {4}; \frac {1} {2} \right]}\) (bo promień jest prostopadły do pł. stycznej).
Równanie stycznej:
\(\displaystyle{ \frac { \sqrt{2}} {4}(x- \frac { \sqrt{2}} {4})+ \frac { \sqrt{2}} {4}(y- \frac { \sqrt{2}} {4})+\frac {1} {2}(z-\frac {1} {2})=0}\)
Wektor normalny szukanej płaszczyzny to \(\displaystyle{ \vec{n} =\left[ \frac { \sqrt{2}} {4} ;\frac { \sqrt{2}} {4}; \frac {1} {2} \right]}\) (bo promień jest prostopadły do pł. stycznej).
Równanie stycznej:
\(\displaystyle{ \frac { \sqrt{2}} {4}(x- \frac { \sqrt{2}} {4})+ \frac { \sqrt{2}} {4}(y- \frac { \sqrt{2}} {4})+\frac {1} {2}(z-\frac {1} {2})=0}\)