Znaleźć na prostej k punkt Q jednakowo odległy
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 1 gru 2014, o 15:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Znaleźć na prostej k punkt Q jednakowo odległy
Proszę o pomoc:) Dane są punkty B (3,2,1) C (−1,2,0) i prosta k : x+2z−3=0 ⋀ 4x+y−5=0. Znaleźć na prostej k punkt Q jednakowo odległy od punktu B i C
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Znaleźć na prostej k punkt Q jednakowo odległy
\(\displaystyle{ Q=(x,y,z)\\
\begin{cases}x+2z-3=0\\4x+y-5=0\\(x-3)^2+(y-2)^2+(z-1)^2=(x+1)^2+(y-2)^2+z^2\end{cases}}\)
\begin{cases}x+2z-3=0\\4x+y-5=0\\(x-3)^2+(y-2)^2+(z-1)^2=(x+1)^2+(y-2)^2+z^2\end{cases}}\)