zapisz równanie w p. parametrycznej, ogólnej i krawędziowej
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 19 paź 2014, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bialystok
zapisz równanie w p. parametrycznej, ogólnej i krawędziowej
Równanie ma postać:
\(\displaystyle{ \frac{x}{2} + \frac{y}{-3} + \frac{z}{6} =1}\)
po wymnożeniu przez 6 powstało mi:
\(\displaystyle{ 3x-2y+z-6=0}\)
teraz powinienem wybrać najprostsze liczby spełniające równanie ? \(\displaystyle{ k=(1,0,3)}\)
i co dalej ?
\(\displaystyle{ \frac{x}{2} + \frac{y}{-3} + \frac{z}{6} =1}\)
po wymnożeniu przez 6 powstało mi:
\(\displaystyle{ 3x-2y+z-6=0}\)
teraz powinienem wybrać najprostsze liczby spełniające równanie ? \(\displaystyle{ k=(1,0,3)}\)
i co dalej ?
Ostatnio zmieniony 1 gru 2014, o 00:02 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
zapisz równanie w p. parametrycznej, ogólnej i krawędziowej
Masz dane równanie płaszczyzny w postaci odcinkowej:
\(\displaystyle{ \frac{x}{2} + \frac{y}{-3}+ \frac{z}{6} =1}\)
Twoim zadaniem jest zapisanie tej płaszczyzny w postaci ogólnej, parametrycznej i krawędziowej. Znasz te postaci równań płaszczyzny?
\(\displaystyle{ \frac{x}{2} + \frac{y}{-3}+ \frac{z}{6} =1}\)
Twoim zadaniem jest zapisanie tej płaszczyzny w postaci ogólnej, parametrycznej i krawędziowej. Znasz te postaci równań płaszczyzny?
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
zapisz równanie w p. parametrycznej, ogólnej i krawędziowej
Nie mam pojęcia, ale to jest w tytule postu, dlatego tak napisałem...
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 19 paź 2014, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bialystok
zapisz równanie w p. parametrycznej, ogólnej i krawędziowej
Równań za bardzo nie znam i nie wiem jak to zapisać. Zadań nie pomyliłem, bo to mam mieć na kolokwium.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
zapisz równanie w p. parametrycznej, ogólnej i krawędziowej
Załóżmy że masz w tym zadaniu znależć postać ogólna i parametryczną płaszczyzny.
Ty już postać ogólną masz.
Parametryczną dostaniesz gdy wybierzesz trzy niewspółliniowe punkty z płaszczyznu i znakdziesz dwa wektory między nimi. Potem pozostaje już tylko podstawienie do wzoru.
Ty już postać ogólną masz.
Parametryczną dostaniesz gdy wybierzesz trzy niewspółliniowe punkty z płaszczyznu i znakdziesz dwa wektory między nimi. Potem pozostaje już tylko podstawienie do wzoru.
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 19 paź 2014, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bialystok
zapisz równanie w p. parametrycznej, ogólnej i krawędziowej
czyli mam wybrać 3 różne pkt oprócz pasujących do równania
pasują do równania: \(\displaystyle{ (1,0,3) (2,0,0) (0,-3,0)}\) tych nie brać
nie pasują: (chyba)
\(\displaystyle{ A=(1,1,1) B=(0,2,2) C=(0,-1,-1)}\) te pkt mogą być ? czy mają być tylko 2pkt. Wektory umiem znaleźć
pasują do równania: \(\displaystyle{ (1,0,3) (2,0,0) (0,-3,0)}\) tych nie brać
nie pasują: (chyba)
\(\displaystyle{ A=(1,1,1) B=(0,2,2) C=(0,-1,-1)}\) te pkt mogą być ? czy mają być tylko 2pkt. Wektory umiem znaleźć
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
zapisz równanie w p. parametrycznej, ogólnej i krawędziowej
Wybierasz 3 punkty należące do płaszczyzny
\(\displaystyle{ A=(1,0,3), \ B=(2,0,0), \ C=(0,-3,0)}\)
Obliczasz wektory
\(\displaystyle{ \vec{AB} =\left[ 1,0,-3\right] \ \ \ \ \ \vec{AC}=\left[ -1,-3,-3\right]}\)
Wybrane wektory nie są proporcjonalne, więc są nierównoległe, czyli wybrane punkty nie są współliniowe.
Postać parametryczna płaszczyzny to
\(\displaystyle{ \vec{AX}=s \cdot\vec{AB}+t\vec{AC} \ \ \ s,t \in \RR}\)
można to zapisał w postaci układu równań
\(\displaystyle{ x=x _{A}+s \cdot x _{\vec{AB}}+t \cdot x _{\vec{AC}} \wedge y=y _{A}+s \cdot y _{\vec{AB}}+t \cdot y _{\vec{AC}} \wedge z=z _{A}+s \cdot z _{\vec{AB}}+t \cdot z _{\vec{AC}}}\)
\(\displaystyle{ A=(1,0,3), \ B=(2,0,0), \ C=(0,-3,0)}\)
Obliczasz wektory
\(\displaystyle{ \vec{AB} =\left[ 1,0,-3\right] \ \ \ \ \ \vec{AC}=\left[ -1,-3,-3\right]}\)
Wybrane wektory nie są proporcjonalne, więc są nierównoległe, czyli wybrane punkty nie są współliniowe.
Postać parametryczna płaszczyzny to
\(\displaystyle{ \vec{AX}=s \cdot\vec{AB}+t\vec{AC} \ \ \ s,t \in \RR}\)
można to zapisał w postaci układu równań
\(\displaystyle{ x=x _{A}+s \cdot x _{\vec{AB}}+t \cdot x _{\vec{AC}} \wedge y=y _{A}+s \cdot y _{\vec{AB}}+t \cdot y _{\vec{AC}} \wedge z=z _{A}+s \cdot z _{\vec{AB}}+t \cdot z _{\vec{AC}}}\)