Pole skalarne

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
ja99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 8 gru 2013, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 1 raz

Pole skalarne

Post autor: ja99 »

Czy mógłby mi ktoś krok po kroku jak dziecku lub krowie na rowie wyjaśnić jak po kolei zrobić takie zadanie[ lub po prostu je zrobić tak by było najlepiej]:

Podaj i naszkicuj(z tym sobie poradzę) powierzchnie ekwiskalarne \(\displaystyle{ f(x,y,z)= \sqrt{4 \cdot x^2+y^2 -4}}\)

Wiem tylko, że z definicji \(\displaystyle{ f(xyz)=C}\) gdzie c nalezy do R i jest stałą. Gubię się przy rozpisywaniu warunków C=0, c>0 C<0.
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Pole skalarne

Post autor: octahedron »

A w czym jest trudność z tym rozpisywaniem?
ja99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 8 gru 2013, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 1 raz

Pole skalarne

Post autor: ja99 »

No bo jak to zrobić jak mi wychodzi np \(\displaystyle{ \sqrt{x^2 +4 \cdot y^2 -1}=C}\) i jak C= O to wychodzi mi że jest to walec eliptyczny ale tylko część znajdująca się na dodatniej części osi Y. Dla c<0 wychodzi mi sprzeczność, ale dla c>0 nic mi nie wychodzi.
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Pole skalarne

Post autor: octahedron »

Dlaczego tylko dla dodatniej części? A dla \(\displaystyle{ C>0}\) wychodzą coraz większe elipsy.
ODPOWIEDZ