Czy podane równanie jest równaniem okręgu?
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 26 lis 2014, o 17:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dolnośląskie
Czy podane równanie jest równaniem okręgu?
Witam. Proszę Was o pomoc. Mam problem i nie wiem jak zabrać się za polecenie "Sprawdź, czy podane równanie jest równaniem okręgu." Proszę Was o bardzo szczegółowe wytłumaczenie co i jak mam zrobić bo patrząc na rozwiązane już zadanie nie jestem w stanie sam dojść jak zostało ono zrobione.
Przykład:
\(\displaystyle{ x^2 + y^2 - 2x + 4x + 1 = 0}\)
Przykład:
\(\displaystyle{ x^2 + y^2 - 2x + 4x + 1 = 0}\)
Ostatnio zmieniony 26 lis 2014, o 18:38 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Czy podane równanie jest równaniem okręgu?
Rozumiem,że zamiast \(\displaystyle{ 4x}\) miało być \(\displaystyle{ 4y}\) ?
Nieważne
Czego brakuje w wyrażeniu \(\displaystyle{ x^2-2x}\) aby był pełny kwadrat? To samo pytanie dla \(\displaystyle{ y^2+4y}\).
Nieważne
Czego brakuje w wyrażeniu \(\displaystyle{ x^2-2x}\) aby był pełny kwadrat? To samo pytanie dla \(\displaystyle{ y^2+4y}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 26 lis 2014, o 17:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dolnośląskie
Czy podane równanie jest równaniem okręgu?
Nie mam pojęcia. Wiem, że trzeba zastosować wzór skróconego mnożenia na kwadrat sumy i różnicy. Znam go i zapisane mam, że dla pierwszego będzie 1, a dla drugiego 4. Tylko skąd to się wzięło?
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Czy podane równanie jest równaniem okręgu?
(1) \(\displaystyle{ x^2+y^2-2x+4x+1=0}\)
W tym równaniu masz \(\displaystyle{ x^2-2x}\). Żeby z tego powstał kwadrat jakiejś sumy/różnicy, musiałoby być \(\displaystyle{ x^2-2x+1=(x-1)^2}\).
Podobnie z \(\displaystyle{ y^2+4y}\). Żeby był kwadrat sumy/różnicy, powinno być \(\displaystyle{ y^2+4y+4=(y+2)^2}\).
Można zapisać, że:
(2) \(\displaystyle{ (x-1)^2+(y+2)^2=x^2-2x+y^2+4y+1+4=x^2-2x+y^2+4y+5}\).
Widać, że \(\displaystyle{ (2)=(1)+4}\).
W takim razie \(\displaystyle{ (1)=(x-1)^2+(y+2)^2-4=0}\).
Masz więc równanie okręgu o środku \(\displaystyle{ (1,-2)}\) i promieniu \(\displaystyle{ 2}\).
W tym równaniu masz \(\displaystyle{ x^2-2x}\). Żeby z tego powstał kwadrat jakiejś sumy/różnicy, musiałoby być \(\displaystyle{ x^2-2x+1=(x-1)^2}\).
Podobnie z \(\displaystyle{ y^2+4y}\). Żeby był kwadrat sumy/różnicy, powinno być \(\displaystyle{ y^2+4y+4=(y+2)^2}\).
Można zapisać, że:
(2) \(\displaystyle{ (x-1)^2+(y+2)^2=x^2-2x+y^2+4y+1+4=x^2-2x+y^2+4y+5}\).
Widać, że \(\displaystyle{ (2)=(1)+4}\).
W takim razie \(\displaystyle{ (1)=(x-1)^2+(y+2)^2-4=0}\).
Masz więc równanie okręgu o środku \(\displaystyle{ (1,-2)}\) i promieniu \(\displaystyle{ 2}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 26 lis 2014, o 17:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dolnośląskie
Czy podane równanie jest równaniem okręgu?
Zrobiłem sobie jeden przykład. Możesz sprawdzić czy wszystko jest dobrze?
\(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2}+2x+6y+12=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+2x+1=(x-1) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ y ^{2}+6y+9=(y-3) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ (x-1) ^{2}+(y-3) ^{2}=x ^{2}+2x+y ^{2}+6y+1+9=x ^{2}+2x+y ^{2}+6y+10}\)
\(\displaystyle{ (x-1) ^{2}+(y+2) ^{2}-2=0}\)
\(\displaystyle{ S=(1,-2)}\)
\(\displaystyle{ r=3}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2}+2x+6y+12=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+2x+1=(x-1) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ y ^{2}+6y+9=(y-3) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ (x-1) ^{2}+(y-3) ^{2}=x ^{2}+2x+y ^{2}+6y+1+9=x ^{2}+2x+y ^{2}+6y+10}\)
\(\displaystyle{ (x-1) ^{2}+(y+2) ^{2}-2=0}\)
\(\displaystyle{ S=(1,-2)}\)
\(\displaystyle{ r=3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 26 lis 2014, o 17:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dolnośląskie
Czy podane równanie jest równaniem okręgu?
\(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2}+2x+6y+12=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+2x+1=(x+1) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ y ^{2}+6y+9=(y+3) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ (x+1) ^{2}+(y+3) ^{2}=x ^{2}+2x+y ^{2}+6y+1+9=x ^{2}+2x+y ^{2}+6y+10}\)
\(\displaystyle{ (x+1) ^{2}+(y+3) ^{2}-2=0}\)
\(\displaystyle{ S=(-1,-3)}\)
\(\displaystyle{ r=0?}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+2x+1=(x+1) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ y ^{2}+6y+9=(y+3) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ (x+1) ^{2}+(y+3) ^{2}=x ^{2}+2x+y ^{2}+6y+1+9=x ^{2}+2x+y ^{2}+6y+10}\)
\(\displaystyle{ (x+1) ^{2}+(y+3) ^{2}-2=0}\)
\(\displaystyle{ S=(-1,-3)}\)
\(\displaystyle{ r=0?}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Czy podane równanie jest równaniem okręgu?
\(\displaystyle{ x^2+y^2+2x+6y+\fbox{$12$}=x^2+y^2+2x+6y+\fbox{$1+9+2$}= \\ =\left( x^2+2x+\fbox{$1$}\right) +\left( y^2+6y+\fbox{$9$}\right) +\fbox{$2$}=0}\)
Zostanie wtedy \(\displaystyle{ (x+1)^2+(y+3)^2=-2}\), więc nie może to być równanie okręgu. Gdyby było \(\displaystyle{ 2}\) zamiast \(\displaystyle{ -2}\), to byłby okrąg o promieniu \(\displaystyle{ \sqrt2}\).
Zostanie wtedy \(\displaystyle{ (x+1)^2+(y+3)^2=-2}\), więc nie może to być równanie okręgu. Gdyby było \(\displaystyle{ 2}\) zamiast \(\displaystyle{ -2}\), to byłby okrąg o promieniu \(\displaystyle{ \sqrt2}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 26 lis 2014, o 17:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dolnośląskie
Czy podane równanie jest równaniem okręgu?
Czyli w takiej sytuacji zatrzymuję się na:
\(\displaystyle{ (x+1) ^{2}+(y+3) ^{2}-2=0}\)
I piszę, że podane równanie nie jest równaniem okręgu?
Dlaczego? Skoro \(\displaystyle{ -4}\) mogę zrobić, a \(\displaystyle{ -2}\) nie?
\(\displaystyle{ (1)=(x-1)^2+(y+2)^2\fbox{$-4$}=0}\)
Ta \(\displaystyle{ 4}\) jak i każda inna liczba w tym miejscu musi zostać podzielona przez \(\displaystyle{ 2}\) i wtedy otrzymujemy promień \(\displaystyle{ 2}\)?
\(\displaystyle{ (x+1) ^{2}+(y+3) ^{2}-2=0}\)
I piszę, że podane równanie nie jest równaniem okręgu?
Dlaczego? Skoro \(\displaystyle{ -4}\) mogę zrobić, a \(\displaystyle{ -2}\) nie?
\(\displaystyle{ (1)=(x-1)^2+(y+2)^2\fbox{$-4$}=0}\)
Ta \(\displaystyle{ 4}\) jak i każda inna liczba w tym miejscu musi zostać podzielona przez \(\displaystyle{ 2}\) i wtedy otrzymujemy promień \(\displaystyle{ 2}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Czy podane równanie jest równaniem okręgu?
Oba równania są równaniami okręgów. A jak liczymy promień, to bynajmniej nie dzielimy przez 2 tylko pierwiastkujemy!
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Czy podane równanie jest równaniem okręgu?
Ależ kręcisz: to równanie \(\displaystyle{ (x+1) ^{2}+(y+3) ^{2}-2=0}\) akurat jest równaniem okręgu.
Możęsz je zapisać tak: \(\displaystyle{ (x+1) ^{2}+(y+3) ^{2}=2}\).
Porównaj to z równaniem okręgu
\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\)
Możęsz je zapisać tak: \(\displaystyle{ (x+1) ^{2}+(y+3) ^{2}=2}\).
Porównaj to z równaniem okręgu
\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\)
A skąd dzielenie przez 2? Porównaj te równania powyżej: w jednym po prawej jest 2, w drugim \(\displaystyle{ r^2}\) więc jaki jest promień?Ta 4 jak i każda inna liczba w tym miejscu musi zostać podzielona przez 2 i wtedy otrzymujemy promień 2?
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Czy podane równanie jest równaniem okręgu?
\(\displaystyle{ (x+1)^2+(y+3)^2\red{-2}\black=0}\) - jest równaniem okręgu
\(\displaystyle{ (x+1)^2+(y+3)^2\red{+2}\black=0}\) - nie jest równaniem okręgu
Jeżeli przykład wyglądał tak: \(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2}+2x+6y+12=0}\), to z tego wychodzi \(\displaystyle{ (x+1)^2+(y+3)^2+2=0}\).
\(\displaystyle{ (x+1)^2+(y+3)^2\red{+2}\black=0}\) - nie jest równaniem okręgu
Jeżeli przykład wyglądał tak: \(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2}+2x+6y+12=0}\), to z tego wychodzi \(\displaystyle{ (x+1)^2+(y+3)^2+2=0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 26 lis 2014, o 17:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dolnośląskie
Czy podane równanie jest równaniem okręgu?
\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)a4karo pisze:
A skąd dzielenie przez 2? Porównaj te równania powyżej: w jednym po prawej jest 2, w drugim \(\displaystyle{ r^2}\) więc jaki jest promień?
Już doszedłem do tego jak to mam rozwiązać. Gorzej jest z tym przykładem:
\(\displaystyle{ x ^{2}+y^{2}+3y+2=0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} + x + 1 = (x+1) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ y ^{2} +3y+ \frac{1}{4} = (y+ \frac{1}{2}) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}+y^{2}+3y+2= x ^{2}+y ^{2}+3y+1+ \frac{1}{4}+ \frac{2}{4}}\)
\(\displaystyle{ (x+1) ^{2} + (y+ \frac{1}{4}) ^{2}+ \frac{3}{4}=0}\)
\(\displaystyle{ (x+1) ^{2} + (y+ \frac{1}{4}) ^{2}=- \frac{3}{4}}\)