Proste styczne do okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Narufirefox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 2 lut 2013, o 13:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 1 raz

Proste styczne do okręgu

Post autor: Narufirefox »

Proste \(\displaystyle{ 3x-2y=0}\) i \(\displaystyle{ 3x-2y+1=0}\) są styczne do okręgu o promieniu r. Oblicz promień r.
?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Proste styczne do okręgu

Post autor: a4karo »

Zauważ, że te dwie proste sa równoległe. Co to znaczy?
Narufirefox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 2 lut 2013, o 13:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 1 raz

Proste styczne do okręgu

Post autor: Narufirefox »

Że współczynniki a są takie same.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Proste styczne do okręgu

Post autor: a4karo »

A spróbuj sobie narysować te dwie proste i okrąg między nimi. Jaki jest jego promien?
Narufirefox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 2 lut 2013, o 13:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 1 raz

Proste styczne do okręgu

Post autor: Narufirefox »

No równy połowie odległości pomiędzy prostymi.
O matko, wystarczy użyć tego wzoru?

\(\displaystyle{ d=\frac{|C_1-C_2|}{\sqrt{A^2+B^2}}}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Proste styczne do okręgu

Post autor: a4karo »

No wlasnie
Narufirefox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 2 lut 2013, o 13:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 1 raz

Proste styczne do okręgu

Post autor: Narufirefox »

Dobra dzięki, ślepy jestem
ODPOWIEDZ