Oblicz równanie prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
zieliksonek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Oblicz równanie prostej

Post autor: zieliksonek »

Przekątne równoległoboku ABCD przecinają się w punkcie S=(7,11). Prostą AB opisuje równanie \(\displaystyle{ y= \frac{1}{3}x+1}\), a prostą AD - równanie \(\displaystyle{ y=2x+1}\). Oblicz równanie prostej CD.

Bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem.
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 974
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 102 razy

Oblicz równanie prostej

Post autor: AndrzejK »

Przekątne równoległoboku przecinają się w połowie (istnieje wzór na współrzędne środka odcinka).
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Oblicz równanie prostej

Post autor: Ania221 »

Dane proste przecinają sie w pkt \(\displaystyle{ A}\) Wylicz jego współrzędne z układu równań.
Skorzystaj z tego, że przekątne dzielą sie na połowy, stąd \(\displaystyle{ \vec{AS} = \vec{SC}}\), wyznacz wsp pkt \(\displaystyle{ C}\)
ODPOWIEDZ