wierzchołek trójkąta prostokątnego
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 18 lis 2014, o 09:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 3 razy
wierzchołek trójkąta prostokątnego
Na płaszczyźnie dane są punkty \(\displaystyle{ A=(0,5)}\) i \(\displaystyle{ B=(4,2)}\). Wyznaczyć taki punkt \(\displaystyle{ C}\), aby trójkąt o wierzchołkach \(\displaystyle{ A,B,C}\) był prostokątny, a długość odcinka \(\displaystyle{ AC}\) wynosiła \(\displaystyle{ 3}\)
Ostatnio zmieniony 18 lis 2014, o 10:15 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 1665
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 445 razy
wierzchołek trójkąta prostokątnego
Rysunek się zawsze przydaje - łatwiej zobaczyć konfiguracje. Oblicz długość odcinka \(\displaystyle{ AB}\). Trójkąt prostokątny ma przeciwprostokątną i przyprostokątne. Porównaj długości \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ AC}\). Czym musi być \(\displaystyle{ AC}\), a czym może być \(\displaystyle{ AB}\)? Ile jest możliwych rozwiązań? Same rachunki zostaw na koniec.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 18 lis 2014, o 09:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 18 lis 2014, o 09:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 3 razy
wierzchołek trójkąta prostokątnego
Dobrze. Dziękuje. Wyliczyłam że AB=5 CB=4 i wiem że CA=3. Jak teraz obliczyć współrzędne tego wierzchołka C?
-- 18 lis 2014, o 12:46 --
AC może być tylko przyprostokątną AB przyprostokątna lub przeciwprostokątną. Tylko nie wiem jak otrzymać współrzędne-- 18 lis 2014, o 12:48 --gdy AB jest przyprostokątną wtedy CB = sqrt34 i co dalej?
-- 18 lis 2014, o 12:46 --
AC może być tylko przyprostokątną AB przyprostokątna lub przeciwprostokątną. Tylko nie wiem jak otrzymać współrzędne-- 18 lis 2014, o 12:48 --gdy AB jest przyprostokątną wtedy CB = sqrt34 i co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 1665
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 445 razy
wierzchołek trójkąta prostokątnego
Myśl tak, jakbyś to miała rysować.
1. Jeżeli \(\displaystyle{ AB}\) jest przeciwprostokątną, to jest średnicą okręgu, na którym leży \(\displaystyle{ C}\). Wyznacz równanie tego okręgu. Teraz wyznacz równanie okręgu o środku w \(\displaystyle{ A}\) i promieniu równym długości odcinka \(\displaystyle{ AC}\). Znajdź punkty przecięcia tych okręgów.
2. Jeżeli \(\displaystyle{ AB}\) jest przyprostokątną, to kąt prosty jest przy wierzchołku \(\displaystyle{ A}\) (dlaczego?). Napisz równanie prostej zawierającej odcinek \(\displaystyle{ AB}\). Napisz równanie prostej do niej prostopadłej i przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A}\). Znajdź punkty przecięcia tej ostatniej prostej z jednym z okręgów (którym?) wyznaczonych w poprzednim przypadku.
1. Jeżeli \(\displaystyle{ AB}\) jest przeciwprostokątną, to jest średnicą okręgu, na którym leży \(\displaystyle{ C}\). Wyznacz równanie tego okręgu. Teraz wyznacz równanie okręgu o środku w \(\displaystyle{ A}\) i promieniu równym długości odcinka \(\displaystyle{ AC}\). Znajdź punkty przecięcia tych okręgów.
2. Jeżeli \(\displaystyle{ AB}\) jest przyprostokątną, to kąt prosty jest przy wierzchołku \(\displaystyle{ A}\) (dlaczego?). Napisz równanie prostej zawierającej odcinek \(\displaystyle{ AB}\). Napisz równanie prostej do niej prostopadłej i przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A}\). Znajdź punkty przecięcia tej ostatniej prostej z jednym z okręgów (którym?) wyznaczonych w poprzednim przypadku.
Moje wyniki: