izometria płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kajbon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 8 mar 2009, o 11:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 2 razy

izometria płaszczyzny

Post autor: kajbon »

Mam ogromny problem z takim zadaniem, sam doszedłem tylko do tego że izometria nie ma punktów stałych, proszę o wskazówki.
Określić typ izometrii płaszczyzny określonej jako:
\(\displaystyle{ F(x,y)=( \frac{3}{5}x+ \frac{4}{5}y-3,\frac{4}{5}x- \frac{3}{5}y+4)}\)
Jeżeli jest to obrót wyznaczyć jego środek i kąt. Jeżeli jest to symetria osiowa lub odbicie z poślizgiem, znaleźć oś symetrii i równoległy do osi symetrii wektor poślizgu.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

izometria płaszczyzny

Post autor: kropka+ »

Na początek narysuj to sobie. Najprościej jest rozważyć trójkąt prostokątny np. o wierzchołkach \(\displaystyle{ A(0,0), \ B(0,1), \ C(2,0)}\). Policz współrzędne wierzchołków jego obrazu \(\displaystyle{ A',B',C'}\) i kombinuj dalej.
ODPOWIEDZ