Wyznacz punkt przecięcia oraz kąt, pod jakim przecinają się proste, określone przez układy równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=2 \sqrt{3}- \sqrt{3}t \\ y=-5+t \end{cases}}\) oraz \(\displaystyle{ \begin{cases} x=s \\ y=-1- \sqrt{3}s \end{cases}}\)
Po obliczeniu wartości s i t wyszło mi że:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x= \sqrt{3} \\ y=-4 \end{cases}}\) oraz \(\displaystyle{ \begin{cases} s= \sqrt{3} \\ y=-4 \end{cases}}\)
Wywnioskowałem że są to współrzędne przecięcia prostych, lecz jak tu teraz wyznaczyć równania tych dwóch prostych skoro mamy tylko podane ich x i y.
W równaniu liniowym we wzorze y=ax+b b oznacza punkt przecięcia z osią OY, myślę, że ta wiadomość może być istotna do rozwiązania tego zadania chociaż nie jestem tego pewien)
W odpowiedziach pisze że jest to kąt \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6}}\)
Wyznacz punkt przecięcia oraz kąt...
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Wyznacz punkt przecięcia oraz kąt...
wystarczy w pierwszym układzie pozbyć się t , a w drugim s aby uzyskać postać kierunkową tych prostych:
\(\displaystyle{ l _{1} : \ \ y= -\frac{ \sqrt{3} }{3} x-3 \ \ \ \ \ l _{2} : \ \ y= - \sqrt{3} x-1}\)
Poradzisz sobie dalej?
\(\displaystyle{ l _{1} : \ \ y= -\frac{ \sqrt{3} }{3} x-3 \ \ \ \ \ l _{2} : \ \ y= - \sqrt{3} x-1}\)
Poradzisz sobie dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Wyznacz punkt przecięcia oraz kąt...
Sprowadź równania prostych do postaci kierunkowej.
Dla pierwszej prostej wyznacz \(\displaystyle{ t}\) z drugiego równania i podstaw do pierwszego.
Dla drugiej prostej \(\displaystyle{ s}\) z pierwszego i podstaw do drugiego.
Dla pierwszej prostej wyznacz \(\displaystyle{ t}\) z drugiego równania i podstaw do pierwszego.
Dla drugiej prostej \(\displaystyle{ s}\) z pierwszego i podstaw do drugiego.