Wykaż że styczna do paraboli o równaniu
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{2} x^{2} -3x-2}\)
poprowadzona w punkcie \(\displaystyle{ P}\) o odciętej \(\displaystyle{ 2}\) , ogranicza wraz z osiami układu współrzędnych trójkąt o polu równym \(\displaystyle{ 8}\)
Ma ktoś pomysł jak to zrobić ?
Styczna do paraboli
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 27 paź 2014, o 17:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
Styczna do paraboli
Współczynnik kierunkowy tej prostej (stycznej) w danym punkcie wyznacza jej pochodna. Drugą współrzędną punktu obliczysz z równania paraboli. Pełne równanie liniowe uzyskasz po skorzystaniu z tego, że prosta przechodzi przez zadany punkt (równanie jednej zmiennej, kiedy masz już współczynnik kierunkowy). Potem oblicz punkty przecięcia się prostej z wykresem (podstawiając za x, a następnie za y zera). Iloczyn długości odcinków środek- punkt przecięcia podzielony przez 2 daje nam pole trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Daleko
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 4 razy
Styczna do paraboli
\(\displaystyle{ P(2,-6)}\)
Pochodna paraboli :
\(\displaystyle{ y=x-3}\)
Styczna : \(\displaystyle{ y=x+b}\) \(\displaystyle{ -6=2+b}\) \(\displaystyle{ b=-8}\)
\(\displaystyle{ y=x-8}\)
Nie wychodzi pole \(\displaystyle{ 8}\) w takim układzie.
Pochodna paraboli :
\(\displaystyle{ y=x-3}\)
Styczna : \(\displaystyle{ y=x+b}\) \(\displaystyle{ -6=2+b}\) \(\displaystyle{ b=-8}\)
\(\displaystyle{ y=x-8}\)
Nie wychodzi pole \(\displaystyle{ 8}\) w takim układzie.
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Daleko
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 4 razy
Styczna do paraboli
Bo właściwie to nie wiem jak mam wyznaczyć równanie prostej przechodzącej przez jeden punkt , moge wyznaczyć pęk prostych. Współczynnik z czego mam wyznaczyć , jak nie mam żadnej prostopadłej równoległej innej prostej do niej ? No to sobie pomyślałem , że może ten współczynnik otrzymam z pochodnej tej paraboli. Ale to takie strzelanie na ślepo...
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Styczna do paraboli
To napisał PeeeR:
PeeeR miał na myśli to, że jeśli pochodną naszej funkcji oznaczymy przez \(\displaystyle{ f'(x)}\), to współczynnik kierunkowy prostej stycznej do wykresu funkcji \(\displaystyle{ f}\) w punkcie \(\displaystyle{ x_0}\) jest równy \(\displaystyle{ f'(x_0)}\). Bardzo proste Jakie jest nasze \(\displaystyle{ x_0}\) to chyba wiadomo. To pęk prostych się zmniejsza. Umiesz wyliczyć drugi współczynnik w równaniu kierunkowym prostej?
Dlaczego zamiast dopytać, lub doczytać, wolałeś strzelać - nie wiem.PeeeR pisze:Współczynnik kierunkowy tej prostej (stycznej) w danym punkcie wyznacza jej pochodna.
PeeeR miał na myśli to, że jeśli pochodną naszej funkcji oznaczymy przez \(\displaystyle{ f'(x)}\), to współczynnik kierunkowy prostej stycznej do wykresu funkcji \(\displaystyle{ f}\) w punkcie \(\displaystyle{ x_0}\) jest równy \(\displaystyle{ f'(x_0)}\). Bardzo proste Jakie jest nasze \(\displaystyle{ x_0}\) to chyba wiadomo. To pęk prostych się zmniejsza. Umiesz wyliczyć drugi współczynnik w równaniu kierunkowym prostej?
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Daleko
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 4 razy
Styczna do paraboli
Dobra wyszło .
Mam jeszcze jedno zadanie :
Oblicz pole trójkąta ograniczonego dodatnimi półosiami układu współrzędnych i tą styczną do wykresu funkcji \(\displaystyle{ f(x)= \frac{x-1}{x-3}}\) , która jest prostopadła do prostej o równaniu \(\displaystyle{ 2x-y-3=0}\)
No to policzę współczynnik prostej prostopadłej bez problemu
\(\displaystyle{ y=-1/2x + b}\)
z jakiej zasady wyłuskać nasze \(\displaystyle{ b}\) ?
Już wiem-- 16 lis 2014, o 18:04 --Właściwie to mam problem. Wyliczyłem pochodną :
\(\displaystyle{ \frac{-2}{\left( x _{o}-3 \right) ^{2} }}\)
Przyrównałem do współczynnika i wyszło
\(\displaystyle{ x _{0} =1}\)
\(\displaystyle{ x _{0} =5}\)
policzyłem \(\displaystyle{ f(x _{0})}\)
Wyszło w każdym przypadku \(\displaystyle{ \frac{-1}{2}}\) .
Co już daje mi złe \(\displaystyle{ b}\) - bo mają być 2 rozwiązania....
Gdzie błąd ?
Mam jeszcze jedno zadanie :
Oblicz pole trójkąta ograniczonego dodatnimi półosiami układu współrzędnych i tą styczną do wykresu funkcji \(\displaystyle{ f(x)= \frac{x-1}{x-3}}\) , która jest prostopadła do prostej o równaniu \(\displaystyle{ 2x-y-3=0}\)
No to policzę współczynnik prostej prostopadłej bez problemu
\(\displaystyle{ y=-1/2x + b}\)
z jakiej zasady wyłuskać nasze \(\displaystyle{ b}\) ?
Już wiem-- 16 lis 2014, o 18:04 --Właściwie to mam problem. Wyliczyłem pochodną :
\(\displaystyle{ \frac{-2}{\left( x _{o}-3 \right) ^{2} }}\)
Przyrównałem do współczynnika i wyszło
\(\displaystyle{ x _{0} =1}\)
\(\displaystyle{ x _{0} =5}\)
policzyłem \(\displaystyle{ f(x _{0})}\)
Wyszło w każdym przypadku \(\displaystyle{ \frac{-1}{2}}\) .
Co już daje mi złe \(\displaystyle{ b}\) - bo mają być 2 rozwiązania....
Gdzie błąd ?