Dzięki
Teraz do pytania posłużę się przykładem:
\(\displaystyle{ f(x,y) = \frac{ 1}{1+x^2 + y^2}}\)
1. Wykresem tej funkcji jest powierzchnia obrotowa. Skąd to wiadomo? Po czym to widać?
2. Jeżeli ustawimy y na 0 to jasnym jest, że otrzymamy "płask" wykres. Obracając go względem osi Oz otrzymujemy wykres właściwy.
Chciałbym, żeby ktoś mnie przekonał, że w istocie obracanie tego wykresu da właśnie tamten wykres.
Post wydzielony: wykres funkcji dwóch zmiennych.
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 12:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 208 razy
- Pomógł: 1 raz
Post wydzielony: wykres funkcji dwóch zmiennych.
Ostatnio zmieniony 4 lis 2014, o 20:23 przez Qń, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie podpinaj się z nowym pytaniem pod stary temat, szczególnie jeśli nowe pytanie dotyczy czegoś zupełnie innego.
Powód: Nie podpinaj się z nowym pytaniem pod stary temat, szczególnie jeśli nowe pytanie dotyczy czegoś zupełnie innego.
Post wydzielony: wykres funkcji dwóch zmiennych.
Promień wodzący punktu \(\displaystyle{ (x,y)}\) płaszczyzny ma długość \(\displaystyle{ r=\sqrt{x^2+y^2}}\). W układzie \(\displaystyle{ (r,z)}\) mamy wzór \(\displaystyle{ \frac{1}{1+r^2}.}\) Ale mamy na płaszczyźnie \(\displaystyle{ xy}\) nieskończenie wiele kierunków i tego rodzaju wykres można narysować w każdym kierunku, czyli w nieskończenie wielu układach związanych z osią odciętych idącą w dowolnym kierunku płaszczyzny \(\displaystyle{ xy}\). Tak więc wystarczy linię \(\displaystyle{ z=\frac{1}{1+r^2}}\) obrócić dookoła osi \(\displaystyle{ z}\). Tak widzę wyjaśnienie obrotowości Twojej powierzchni.
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 12:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 208 razy
- Pomógł: 1 raz
Post wydzielony: wykres funkcji dwóch zmiennych.
ok, a teraz mamy funkcję:
\(\displaystyle{ f(x,y) =- \sqrt(y^2 - 9 )}\)
Możemy przecież na to popatrzeć tak:
\(\displaystyle{ h(x) =- \sqrt(x^2 - 9 )}\)
No to powinna to być zwykła funkcja taka jak parabola czy też inna "płaska". A tutaj coś takiego: Jak to możliwe?
Przecież w wyjściowej funkcji x się nie zmienia, a z wykresu wyraźnie widać, że się jednak zmienia
\(\displaystyle{ f(x,y) =- \sqrt(y^2 - 9 )}\)
Możemy przecież na to popatrzeć tak:
\(\displaystyle{ h(x) =- \sqrt(x^2 - 9 )}\)
No to powinna to być zwykła funkcja taka jak parabola czy też inna "płaska". A tutaj coś takiego: Jak to możliwe?
Przecież w wyjściowej funkcji x się nie zmienia, a z wykresu wyraźnie widać, że się jednak zmienia
Post wydzielony: wykres funkcji dwóch zmiennych.
Ta funkcja nie zależy od \(\displaystyle{ x}\), tak więc wykres w każdej płaszczyźnie równoległej do płaszczyzny \(\displaystyle{ yz}\) jest taki sam.