Oblicz współrzędne punktu P'

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
maciej365
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 6 wrz 2014, o 13:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 9 razy

Oblicz współrzędne punktu P'

Post autor: maciej365 »

Witam, bardzo proszę o wytłumaczenie w stosunkowo prosty sposób, krok po kroku jak mam dojść do rozwiązania zadania,
Pozdrawiam
Oblicz współrzędne punktu P' symetrycznego do punktu P=(5,2) względem prostej k o równaniu y=0,5x+2
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Oblicz współrzędne punktu P'

Post autor: kerajs »

1. Napisz r ównanie prostej l prostopadłej do prostej k i przechodącej przez punkt P.
2. Oblicz współrzędne punktu O wspólnego dla prostej l i prostej k.
3. Oblicz odległość r między punktami O i P
4. Napisz równanie okręgu o srodku w O i promieniu R.
5. Przecięcie okręgu z prostą l daje dwa punkty P i P'.

Ps. 3,4, 5 mozna zastapić równaniem wektorowym
\(\displaystyle{ \vec{PO}= \vec{OP^{'}}}\)
ODPOWIEDZ