Kąt pomiędzy wektorami

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1931
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

Kąt pomiędzy wektorami

Post autor: kalwi »

Miejmy sobie 2 wektory zespolone:

\(\displaystyle{ \vec{B}=\left[ 1,j,\sqrt3\right] \\
\vec{H}=\left[ 1,j,0\right]}\)


I teraz w jaki sposób wyznaczyć kąt pomiędzy nimi? Jakby zastosować tę samą zasadę jak do w. rzeczywistych, to by było:

\(\displaystyle{ \varphi =\arccos\frac{ \vec{B} \cdot \vec{H} }{| \vec{B} | | \vec{H} |}=\arccos\left( \frac{\left[ 1, \ j, \ \sqrt3 \right] \cdot \left[ 1, \ j, \ 0 \right]}{ \sqrt{1^2+\left| j^2\right|+\left( \sqrt3\right)^2 } \cdot \sqrt{1^2+\left| j^2\right| } }\right)= \frac{\pi}{2}}\)

Ale nie wiem, czy kwestia dobrego wyniku to fartownie dobrane wartości wektorów, czy może jednak tak to powinno się liczyć? Chociaż jestem mocno przekonany że to totalna głupota
ODPOWIEDZ