prostopadłość prostych
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 17 lis 2011, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
prostopadłość prostych
Czy prosta \(\displaystyle{ l_1}\):
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{rcl}
y-z+2=0&\\
3x-y+z-6=0&\\
\end{array} \right.}\)
jest prostopadła do prostej \(\displaystyle{ l_2}\):
\(\displaystyle{ \frac{x-12}{-5}= \frac{y-9}{1}= \frac{z-1}{-1}}\)
\(\displaystyle{ n_1=[0,1,-1]}\)
\(\displaystyle{ n_2=[3,-1,1]}\)
\(\displaystyle{ n_1 \times n_2=0i-3j-3k}\)
I teraz \(\displaystyle{ x=0, y=-3, z=-3}\) mam podstawić do równań?
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{rcl}
y-z+2=0&\\
3x-y+z-6=0&\\
\end{array} \right.}\)
jest prostopadła do prostej \(\displaystyle{ l_2}\):
\(\displaystyle{ \frac{x-12}{-5}= \frac{y-9}{1}= \frac{z-1}{-1}}\)
\(\displaystyle{ n_1=[0,1,-1]}\)
\(\displaystyle{ n_2=[3,-1,1]}\)
\(\displaystyle{ n_1 \times n_2=0i-3j-3k}\)
I teraz \(\displaystyle{ x=0, y=-3, z=-3}\) mam podstawić do równań?
Ostatnio zmieniony 21 paź 2014, o 11:02 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
prostopadłość prostych
Nie tyle podstawić do równań, ile obliczyć wartość iloczynu skalarnego otrzymanego wektora kierunkowego prostej \(\displaystyle{ l_1}\) z wektorem kierunkowym prostej \(\displaystyle{ l_2}\) (ten drugi wektor można odczytać wprost z równania prostej).
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 17 lis 2011, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
prostopadłość prostych
Wektor z prostej \(\displaystyle{ l_2}\) wynosi: \(\displaystyle{ -5, 1, -1}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 17 lis 2011, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
prostopadłość prostych
Ile wynosi iloczyn skalarny wektorów prostopadłych? Oblicz iloczyn wektorów kierunkowych obu prostych, tj. \(\displaystyle{ (0,-3,-3)\circ(-5,1,-1)}\).
Proste są prostopadłe wtedy i tylko wtedy, gdy ich wektory kierunkowe są prostopadłe.
Proste są prostopadłe wtedy i tylko wtedy, gdy ich wektory kierunkowe są prostopadłe.
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 17 lis 2011, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
prostopadłość prostych
Celna uwaga, kerajs. Przyjąłem za prostopadłe proste o prostopadłych wektorach kierunkowych. Zwykle jednak żąda się dodatkowo, by obie proste leżały w jednej płaszczyźnie (czyli tym samym by miały punkt wspólny).
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 17 lis 2011, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy