Odległość punktu od odcinka

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
Borneq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 247
Rejestracja: 23 lip 2010, o 07:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: geo:lat=0 geo:lon=0
Podziękował: 13 razy

Odległość punktu od odcinka

Post autor: Borneq »

Odległość punktu od prostej obliczam według

Kod: Zaznacz cały

https://en.wikipedia.org/wiki/Distance_from_a_point_to_a_line
po uprzedniej zmianie na postać normalną (\(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\)) Teraz stosuję ten wzór gdy rzut punktu jest wewnątrz odcinka, w przeciwnym razie biorę bliższy z końców. Tylko jak obliczyć czy rzut punktu leży w odcinku?
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Odległość punktu od odcinka

Post autor: Dilectus »

Odległość \(\displaystyle{ d}\) punktu \(\displaystyle{ P}\) od prostej \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\) opisuje wzór

\(\displaystyle{ d(P,k) = \frac {|A\,x_p+B\,y_p+C|}{\sqrt{A^2+B^2}}}\)
Teraz stosuję ten wzór gdy rzut punktu jest wewnątrz odcinka
Jaki rzut? Wewnątrz jakiego odcinka? - Wyjaśnij, proszę...
Awatar użytkownika
Borneq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 247
Rejestracja: 23 lip 2010, o 07:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: geo:lat=0 geo:lon=0
Podziękował: 13 razy

Odległość punktu od odcinka

Post autor: Borneq »

Chodzi mi nie o odległość punktu od prostej a od odcinka. Rzut to odcinek łączący zadany punkt z najbliższym punktem linii na której leży odcinek
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Odległość punktu od odcinka

Post autor: kerajs »

Znając współrzędne punktu P i końców odcinka AB możesz policzyć odległości między nimi. Jeśli te długości tworzą trójkąt rozwartokątny i AB nie jest najdłuższym bokiem trójkąta to rzut punktu na prostą zawierającą odcinek jest poza nim.
Kąt leżący naprzeciw boku a jest rozwarty w trójkącie o bokach a, b, c gdy \(\displaystyle{ a^2>b^2+c^2}\)
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Odległość punktu od odcinka

Post autor: kropka+ »

Albo wyliczasz współrzędne rzutu i sprawdzasz, czy zachodzi \(\displaystyle{ x _{A} \le x_{1} \le x _{B}}\) (możesz zamiast tego sprawdzić analogiczną nierówność dla \(\displaystyle{ y _{1}}\))
ODPOWIEDZ