Równanie ogólne prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
FKP
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 18 cze 2014, o 17:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 6 razy

Równanie ogólne prostej

Post autor: FKP »

Witam,
zmagam się z takim zadaniem:

W prostokącie ABCD dane są: wierzchołek C(2,4) i wektor AB = [4,4]. Wyznacz równanie ogólne prostej zawierającej przekątną AC tego prostokąta, jeśli wiadomo, że wierzchołek A należy do prostej k: x - y -4 = 0.

Ktoś pomoże?
szw1710

Równanie ogólne prostej

Post autor: szw1710 »

Tak więc \(\displaystyle{ k:y=x-4}\), skąd \(\displaystyle{ A(x,x-4)}\) dla pewnego, na razie nieznanego \(\displaystyle{ x}\). Mając \(\displaystyle{ \overrightarrow{AB}=[4,4]}\) łatwo znajdziesz \(\displaystyle{ B}\). Wyznaczając teraz wektor \(\displaystyle{ \overrightarrow{BC}}\), prostopadłość tych dwóch wektorów daje nam zerowanie się iloczynu skalarnego, skąd łatwo wyliczamy \(\displaystyle{ x}\). Masz tu 90% gotowca. Zastosuj się tylko do tych przepisów.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Równanie ogólne prostej

Post autor: Dilectus »

Można też tak (też prawie gotowiec, choć mniej elegancki od prawie gotowca mojego Przedmówcy, @szw1710):
Wierzchołek B leży na prostej \(\displaystyle{ k}\) (bo leży na niej punkt \(\displaystyle{ A}\)). Leży również na prostej \(\displaystyle{ l}\) prostopadłej do prostej \(\displaystyle{ k}\), przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ C(2,4)}\). Współczynnik kierunkowy prostej \(\displaystyle{ l}\) jest równy ujemnej odwrotności współczynnika kierunkowego prostej \(\displaystyle{ k}\) (bo proste \(\displaystyle{ k}\) i \(\displaystyle{ l}\) są wzajemnie prostopadłe). Możemy więc napisać:

\(\displaystyle{ y _{c} =-x _{c} + b}\)

skąd

\(\displaystyle{ b=x _{c}+y _{c}}\)

Prosta l ma równanie

\(\displaystyle{ y=-x+x _{c}+y _{c}}\)

czyli

\(\displaystyle{ y=-x+6}\)

Przecięcie prostych \(\displaystyle{ k}\) i \(\displaystyle{ l}\) wyznacza współrzędne punktu \(\displaystyle{ B}\). Będą one rozwiązaniem układu równań

\(\displaystyle{ \begin{cases} y=x-4 \\ y=-x+6 \end{cases}}\)

A jak już będziesz miał p-kt \(\displaystyle{ B}\), to z łatwością znajdziesz p-kt \(\displaystyle{ A}\), posługując się wektorem \(\displaystyle{ \vec {AB}}\).
Gdy wyznaczysz p-kt \(\displaystyle{ A}\), to z łatwością napiszesz równanie prostej przechodzącej przez p-kty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ C}\).

FKP
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 18 cze 2014, o 17:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 6 razy

Równanie ogólne prostej

Post autor: FKP »

Super, dziękuje wam bardzo!
ODPOWIEDZ