Płaszczyzny oddalone od wierzchołków czworościanu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Marti44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 20 wrz 2014, o 14:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy

Płaszczyzny oddalone od wierzchołków czworościanu

Post autor: Marti44 »

Wypisać równania wszystkich płaszczyzn jednakowo oddalonych od wierzchołków czworościanu wyznaczonego przez płaszczyzny układu współrzędnych i przez płaszczyznę o równaniu \(\displaystyle{ x+y+z=4}\).
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2014, o 14:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Płaszczyzny oddalone od wierzchołków czworościanu

Post autor: norwimaj »

Tych płaszczyzn jest w sumie \(\displaystyle{ 7}\). Cztery z nich są równoległe do ścian czworościanu, więc łatwo je znaleźć. Na przykład wyznaczę szukaną płaszczyznę równoległą do ściany \(\displaystyle{ x+y+z=4}\). Płaszczyzna równoległa, przechodząca przez czwarty wierzchołek, ma równanie \(\displaystyle{ x+y+z=0}\). Teraz wystarczy obliczyć średnią liczb \(\displaystyle{ 4}\) i \(\displaystyle{ 0}\). Szukana płaszczyzna ma równanie \(\displaystyle{ x+y+z=2}\). Są jeszcze trzy płaszczyzny takie, że do każdej z nich są równoległe dwie przeciwległe krawędzie czworościanu. W ich wyznaczeniu może być pomocny iloczyn wektorowy.
ODPOWIEDZ