prosta rownolegla do dwoch prostych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

prosta rownolegla do dwoch prostych

Post autor: Lyzka »

jak wyznaczyc prosta rownolegla do dwoch prostych: x+y-3=0 i x+y+5=0 (i ktora bd oddalona o taka sama odleglosc od jednej i drugiej prosteej)
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1824
Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice, Warszawa
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 228 razy

prosta rownolegla do dwoch prostych

Post autor: Marcinek665 »

No na pewno postaci \(\displaystyle{ x+y+c = 0}\) będzie. Nietrudno zgadnąć, że żeby była równo oddalona od obydwu prostych to \(\displaystyle{ c = \frac{-3 + 5}{2} = 1}\). Szczegóły (uzasadnienie) już pozostawiam tobie.
ODPOWIEDZ