a)Znaleźć analityczną postać symetrii \(\displaystyle{ S:R^2->R^2}\) względem punktu \(\displaystyle{ p=(1,-3)}\)
b)Sprawdzić, że przekształcenie zachowuje odległość punktów.
c)Znaleźć obraz okręgu o środku w punkcie \(\displaystyle{ q=(2,3)}\) i promieniu równym \(\displaystyle{ 3}\) w tej symetrii.
Przekształcenie symetrii
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 14 cze 2014, o 21:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 169
- Rejestracja: 27 wrz 2010, o 11:45
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 26 razy
Przekształcenie symetrii
a) dla \(\displaystyle{ q=(x,y)\in R^2}\) różnego od \(\displaystyle{ p}\) łatwo znaleźć obraz, w tym celu:
- zapisz równanie prostej \(\displaystyle{ pq}\),
- obraz \(\displaystyle{ q}\) wyznacz ze wzoru na środek odcinka (masz dany jego początek i środek, nie wiesz gdzie leży koniec)
b) proste sprawdzenie definicji: bierzesz jakieś dwa punkty, wyliczasz odległość między nimi i sprawdzasz czy między obrazami też będzie ta sama odległość
c) proste rachunki: ot wstawić do równania okręgu wzór otrzymany w a)
mam nadzieję, że coś tam Ci pomogłem
- zapisz równanie prostej \(\displaystyle{ pq}\),
- obraz \(\displaystyle{ q}\) wyznacz ze wzoru na środek odcinka (masz dany jego początek i środek, nie wiesz gdzie leży koniec)
b) proste sprawdzenie definicji: bierzesz jakieś dwa punkty, wyliczasz odległość między nimi i sprawdzasz czy między obrazami też będzie ta sama odległość
c) proste rachunki: ot wstawić do równania okręgu wzór otrzymany w a)
mam nadzieję, że coś tam Ci pomogłem
- M Ciesielski
- Użytkownik
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
Przekształcenie symetrii
a) Najłatwiej narysować. Można tak jak kolega wcześniej, lub zaznaczyć po prostu w układzie współrzędnych punkt \(\displaystyle{ p}\), jakiś inny punkt \(\displaystyle{ (x,y)}\), zaznaczyć gdzie jest jego obraz \(\displaystyle{ (x',y')}\) i współrzędne obrazu wyrazić za pomocą współrzędnych pierwszego i środka symetrii, to nie jest trudne, samo mnożenie i dodawanie.
b) j.w.
c) Mając a) znajdziesz obraz środka tego okręgu. Wiedząc, że b) jest prawdziwe wiadomo, że środek wystarczy, bo promień się nie zmieni.
b) j.w.
c) Mając a) znajdziesz obraz środka tego okręgu. Wiedząc, że b) jest prawdziwe wiadomo, że środek wystarczy, bo promień się nie zmieni.