Pokazać, że cztery płaszczyzny przecinają się wzdłuż prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
inzynierka_94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 30 sie 2014, o 13:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Pokazać, że cztery płaszczyzny przecinają się wzdłuż prostej

Post autor: inzynierka_94 »

Pokazać, że cztery płaszczyzny o równaniach:

\(\displaystyle{ H _{1} : 2x + 2y + z + 1 = 0}\)
\(\displaystyle{ H _{2} : x + 4y - z + 2 = 0}\)
\(\displaystyle{ H _{3} : x - y + 2z - 1 = 0}\)
\(\displaystyle{ H _{4} : x + 2y = -1}\)

Przecinają się wzdłuż prostej. Znaleźć odległość punktu \(\displaystyle{ A( 3, -1, -2)}\) od tej prostej. Wiem, że trzeba rozwiązać układ równań utworzony z tych czterech równań płaszczyzn i wyznaczyć ich punkt przecięcia. Jednocześnie będzie to punkt należący do prostej, którą trzeba wyznaczyć. Potrzebuje również wektora kierunkowego tej prostej i tu pojawia się mój problem, bo nie jestem pewna jak to zrobić. Myślałam o tym żeby pomnożyć wektorowo wektory normalne dwóch dowolnych płaszczyzn z tych czterech, ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie, bo biorąc dwa inne wychodzi mi inny wektor kierunkowy.

Bardzo proszę o podpowiedź jak to z tym wektorem kierunkowym prostej, bo dalej wzór na odległość znam.
miodzio1988

Pokazać, że cztery płaszczyzny przecinają się wzdłuż prostej

Post autor: miodzio1988 »

rozwiaz zatem ten uklad rownan i z postaci prostej juz wszystko masz
inzynierka_94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 30 sie 2014, o 13:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Pokazać, że cztery płaszczyzny przecinają się wzdłuż prostej

Post autor: inzynierka_94 »

Po rozwiązaniu układu wychodzą mi punkt x,y,z, w którym się te płaszczyzny przecinają. A równanie prostej muszę wyznaczyć.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Pokazać, że cztery płaszczyzny przecinają się wzdłuż prostej

Post autor: kerajs »

Myślałam o tym żeby pomnożyć wektorowo wektory normalne dwóch dowolnych płaszczyzn z tych czterech, ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie, bo biorąc dwa inne wychodzi mi inny wektor kierunkowy.
To dobry pomysł (z mnożeniem wektorów noirmalnych)o ile wpierw stwierdzisz że że te cztery płaszczyzny mają jedną wspólną krawędź (lub tworzą pęk płaszczyzn)

Jeśli wychodzą ci różne wektory które nie są do siebie proporcjonalne to płaszczyzny nie maja wspolnej prostej.

Rada.
Utwórz układ równań z dwóch płaszczyzn. Dobierz sobie dowolną wartość x i dla niej rozwiąż układ. Otzrymasz punkt wspólny tych płaszczyzn. Analogicznie wyznacz inny punkt. Potem sprawdź czy oba należą do pozostałych dwóch płaszczyzn. Jaśli tak to z nich oblicz sobie wektor kierunkowy szukanej prostej

Rada Miodzia też jest dobra.
Jeśli te cztery płaszczyzny mają wspólną prostą to dwie z nich są liniowo zależne od pozostałych. Wtedy układ czterch równań z trzema niewiadomymi zredukuje się do układu dwóch rónań co jest postacią krawędziową prostej. I z nich wyznaczasz jej wektor kierunkowt. Punkt zaczepienia wyliczysz dobierając sobie dowolna wartość np zmiennej x.
Ostatnio zmieniony 31 sie 2014, o 17:37 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
inzynierka_94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 30 sie 2014, o 13:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Pokazać, że cztery płaszczyzny przecinają się wzdłuż prostej

Post autor: inzynierka_94 »

A nie wynika z treści zadania? " Pokazać, że cztery płaszczyzny o równaniach... przecinają się wzdłuż prostej." To tak jakby odgórnie mam narzucone, że one maja wspólną prostą.

Ale ok spróbuje wykorzystać Twoją rade
ODPOWIEDZ