Odległość prostej od ustalonego punktu p.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
tomson485
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 13 maja 2014, o 09:50
Płeć: Mężczyzna

Odległość prostej od ustalonego punktu p.

Post autor: tomson485 »

Witam,
mam za zadanie znaleźć odległość prostej, przechodzącej przez punkty o wektorach wodzących (względem punktu p):

\(\displaystyle{ \vec{r}_1=\vec{e}_1+\vec{e}_2-\vec{e}_3\ \ \mathrm{i}\ \ \vec{r}_2=\vec{e}_1-\vec{e}_2}\)

od tego punktu p (\(\displaystyle{ {\vec{e}_i}}\) - ortonormalna baza w przestrzeni 3D). Wektorowe równanie prostej ma postać:

\(\displaystyle{ \vec{r} \times \vec{a}=\vec{b}}\).

Na wykładzie profesor wyprowadzał wzór na poszukiwaną odległość, a mianowicie:

\(\displaystyle{ d=\frac{\left| \vec{a}\times \vec{b} \right|}{|\vec{a}|}}\)

Jednakże rozwiązując zadania, ćwiczeniowiec używał wzoru:

\(\displaystyle{ d=\frac{|\vec{b}|}{|\vec{a}|}}\)

Który z tych wzorów jest więc prawidłowy? Tak czy siak muszę znaleźć wektory \(\displaystyle{ \vec{a} \ \ \mathrm{i} \ \ \vec{b}}\), jednak nie bardzo mam pomysł w jaki sposób to zrobić. Miałby ktoś jakąś wskazówkę? Proszę o pomoc
ODPOWIEDZ