styczna do wykresu funkcji oraz równoległa do innej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
bobek2010
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 17 sie 2014, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 3 razy

styczna do wykresu funkcji oraz równoległa do innej

Post autor: bobek2010 »

Cześć, mam problem z zadaniem:
Znajdź równanie stycznej do wykresu funkcji \(\displaystyle{ f(x)=-a^3x^4+2a^3x^3-(a^2+a^3)x^2+a^2x}\), równoległej do prostej y=x,
wiem że równanie stycznej do wykresu funckji f dane jest wzorem:
\(\displaystyle{ y-y_0=f'(x_0)(x-x_0)}\)
pochodna wynosi
\(\displaystyle{ f'(x)=-4a^3x^3+6a^3x^2-2(a^2+a^3)x+a^2}\) oraz
\(\displaystyle{ y=(-4a^3x_0^3+6a^3x_0^2-2(a^2+a^3)x_0+a^2)(x-x_0)+y_0}\)
\(\displaystyle{ y=(-4a^3x_0^3+6a^3x_0^2-2(a^2+a^3)x_0+a^2)x-x_0(-4a^3x_0^3+6a^3x_0^2-2(a^2+a^3)x_0+a^2)+y_0}\)
są równoległe gdy ich współczynniki są sobie równe:
\(\displaystyle{ (-4a^3x_0^3+6a^3x_0^2-2(a^2+a^3)x_0+a^2)=1}\)
no i w tym momencie nie umiem wyliczyć \(\displaystyle{ x_0}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

styczna do wykresu funkcji oraz równoległa do innej

Post autor: a4karo »

Chciałes stałą Feigenbauma policzyć ?
bobek2010
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 17 sie 2014, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 3 razy

styczna do wykresu funkcji oraz równoległa do innej

Post autor: bobek2010 »

Nie, raczej basen przyciągania atraktora. ;P
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

styczna do wykresu funkcji oraz równoległa do innej

Post autor: kerajs »

Według:
... %5E2-1%3D0
jest jedno rozwiązanie rzeczywiste.
ODPOWIEDZ