Bardzo proszę o pomoc. Na moich pozostałych postach są też zadania z którymi miałam problem. Bardzo proszę o szczegółowe rozwiązania.
Zad 1. Niech dane będą różne punkty A,B. Udowodnić, że dla dowolnej liczby \(\displaystyle{ \lambda\neq-1}\) istnieje dokładnie jeden punkt \(\displaystyle{ X \in AB}\) , dla którego [AXB]=\(\displaystyle{ \lambda}\).
Zad 2. Udowodnić, że pęk \(\displaystyle{ P _{AB}}\) jest maksymalną rodziną współosiową okręgów. Czyli, że nie da się do niego dorzucić żadnego dodatkowego okręgu z zachowaniem własności współliniowości.
Stosunek podziału odcinka skierowanego, tzw. złoty środek.
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 16 sie 2014, o 10:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: D-w
- Podziękował: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2283
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Stosunek podziału odcinka skierowanego, tzw. złoty środek.
Co to jest \(\displaystyle{ [AXB]}\) ? \(\displaystyle{ \frac{AX}{BX}}\) ? Jeśli tak, to takie punkty na prostej \(\displaystyle{ AB}\) są dwa.
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 16 sie 2014, o 10:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: D-w
- Podziękował: 6 razy
Stosunek podziału odcinka skierowanego, tzw. złoty środek.
\(\displaystyle{ [AXB]=\frac{|AX|}{|XB|}}\) , gdy \(\displaystyle{ X \in AB}\)
\(\displaystyle{ [AXB]=- \frac{|AX|}{|XB|}}\) , gdy \(\displaystyle{ X \not\in AB}\)
\(\displaystyle{ [AXB]=- \frac{|AX|}{|XB|}}\) , gdy \(\displaystyle{ X \not\in AB}\)
Ostatnio zmieniony 26 sie 2014, o 08:55 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 2283
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Stosunek podziału odcinka skierowanego, tzw. złoty środek.
Należy skorzystać z następującej własności
Dla dowolnej półprostej o początku w punkcie \(\displaystyle{ O}\) i dowolnej liczby \(\displaystyle{ a>0}\) istnieje dokładnie jeden punkt \(\displaystyle{ P}\) należący do tej półprostej taki, że \(\displaystyle{ OP=a}\).
i rozważyć 3 przypadki.
Dla przykładu zrobię pierwszy. Załóżmy, że \(\displaystyle{ X\in AB}\).
\(\displaystyle{ \frac{ AX }{XB}=\lambda \iff}\)
\(\displaystyle{ \frac{AB- XB}{XB}=\lambda \iff}\)
\(\displaystyle{ \frac{AB}{XB}-1=\lambda \iff}\)
\(\displaystyle{ \frac{AB}{XB}=\lambda+1 \iff}\)
\(\displaystyle{ XB=\frac{AB}{\lambda +1}}\)
Na mocy cytowanej wcześniej własności zastosowanej do półprostej \(\displaystyle{ BA}\) i \(\displaystyle{ a=\frac{AB}{\lambda +1}}\) istnieje dokładnie jeden punkt \(\displaystyle{ X}\) taki, że \(\displaystyle{ BX=\frac{AB}{\lambda +1}}\), a jak pokazałem jest to równoważne tezie.
Dla dowolnej półprostej o początku w punkcie \(\displaystyle{ O}\) i dowolnej liczby \(\displaystyle{ a>0}\) istnieje dokładnie jeden punkt \(\displaystyle{ P}\) należący do tej półprostej taki, że \(\displaystyle{ OP=a}\).
i rozważyć 3 przypadki.
Dla przykładu zrobię pierwszy. Załóżmy, że \(\displaystyle{ X\in AB}\).
\(\displaystyle{ \frac{ AX }{XB}=\lambda \iff}\)
\(\displaystyle{ \frac{AB- XB}{XB}=\lambda \iff}\)
\(\displaystyle{ \frac{AB}{XB}-1=\lambda \iff}\)
\(\displaystyle{ \frac{AB}{XB}=\lambda+1 \iff}\)
\(\displaystyle{ XB=\frac{AB}{\lambda +1}}\)
Na mocy cytowanej wcześniej własności zastosowanej do półprostej \(\displaystyle{ BA}\) i \(\displaystyle{ a=\frac{AB}{\lambda +1}}\) istnieje dokładnie jeden punkt \(\displaystyle{ X}\) taki, że \(\displaystyle{ BX=\frac{AB}{\lambda +1}}\), a jak pokazałem jest to równoważne tezie.
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 16 sie 2014, o 10:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: D-w
- Podziękował: 6 razy
Stosunek podziału odcinka skierowanego, tzw. złoty środek.
Dziękuję bardzo za pomoc. A umiesz może rozwiązać któreś z pozostałych zadań w moich postach? Byłabym bardzo wdzięczna.