styczne do dwóch okręgów

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
rogaall
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 22 maja 2007, o 18:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tczrw

styczne do dwóch okręgów

Post autor: rogaall »

Witam,
Dostałem zadanie programistyczne, którego elementem jest wyznaczenie zewnętrznych stycznych do dwóch okręgów. Wytłumaczenie, jak to zrobić znalazłem tu:

Niestety, styczne wyznaczone którąkolwiek ze znajdujących się tam metod nie pokrywają się z tymi, jakie powinienem znaleźć w rzeczywistości. Czy ktokolwiek z Was mógłby mi zaprezentować sposób wyznaczenia stycznych dla paru zestawów okręgów:
1) okręgi o danych:
x=4, y =1, r=5,
x=21, y=7, r=4;
2) okręgi o danych:
x=4, y=1 r=5,
x=4, y=2, r=3;
3) okręgi o danych:
x=4, y=1, r=2,
x=9, y=1, r=3;
4) okręgi o danych:
x=4, y=1, r=5,
x=7, y=1, r=2;
korty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 24 kwie 2006, o 10:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy

styczne do dwóch okręgów

Post autor: korty »

Z ciekawości rozwiązałem 3 zestaw. Graficzny wynik jest pod:
... 37uqi.smil
Jednak mam pewne pytania, bo na pewno do jakiś wniosków doszedłeś.Mój adres:
sned@wp.pl
Obrazek pokazuje jedną styczną.
ODPOWIEDZ