Witam,
Specjalnie się tutaj zalogowałem bo szef rzucił mi temat żeby napisać program do obrabiarki numerycznej na okrąg ale nie na pełny . Tzn muszę stworzyć program uniwersalny z możliwością podstawiania zmiennych jak średnica i punkt zakończenia okręgu np. w punkcie X' = -10 mm . czyli mniej więcej jak na szkicu.
Nie jestem wybitnym matematykiem i nie byłem nigdy jakiś dobry z matmy ale może mi ktoś pomoże
Program mam w zasadzie już gotowy ale nie wiem jak wyprowadzić wzór na obliczenie współrzędnej Y bo w programie będę podawał tylko średnicę okręgu/koła oraz odległość zakończenia go do osi X' w minus .
I chcę żeby komputer przeliczał i podstawiał w programie automatycznie współrzędną Y' ...
Oczywiście w programie maszynowym są inne zmienne ale ich liczby się powtarzają .
[/url]
Wyznaczenie punktu na okręgu w układzie współrzędnych
Wyznaczenie punktu na okręgu w układzie współrzędnych
Ostatnio zmieniony 25 lip 2014, o 22:05 przez Afish, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Wielkie litery oznaczają krzyk - zaprzestań ich nadużywania.
Powód: Wielkie litery oznaczają krzyk - zaprzestań ich nadużywania.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Wyznaczenie punktu na okręgu w układzie współrzędnych
Wystarczy znać średnicę i jedną ze współrzędnych, aby wyznaczyć drugą. Skorzystaj z równania okręgu. Jakiś rysunek też by się przydał do zobrazowania problemu.
edit: już jest rysunek, więc
Równanie okręgu: \(\displaystyle{ x^2 + y^2 = r^2 = \left( \frac{d}{2} \right)^2}\)
\(\displaystyle{ y^2=r^2 - x^2 \\ y = \pm \sqrt{r^2 - x^2}}\)
W tym wypadku bierzesz dodatni wynik jeżeli punkt leży powyżej osi \(\displaystyle{ x}\) i ujemny, gdy poniżej.
edit: już jest rysunek, więc
Równanie okręgu: \(\displaystyle{ x^2 + y^2 = r^2 = \left( \frac{d}{2} \right)^2}\)
\(\displaystyle{ y^2=r^2 - x^2 \\ y = \pm \sqrt{r^2 - x^2}}\)
W tym wypadku bierzesz dodatni wynik jeżeli punkt leży powyżej osi \(\displaystyle{ x}\) i ujemny, gdy poniżej.
Wyznaczenie punktu na okręgu w układzie współrzędnych
Tak zgadza się... super dzięki
Tylko tego się obawiałem, że będą pierwiastki bo nie wiem czy w oprogramowaniu maszyny jest możliwość podawania wartości zmiennych w pierwiastkach
... a więc jest możliwość podawania w liczb w pierw. kw. ..SQRT
Widzę, że dodałeś w chmurce wzór w postaci kodu do programu. Dosyć podobnie to wygląda na mojej maszynie ale potęgę u mnie się oznacza ** i trochę teraz kombinuje z nawiasami przy SQRT bo coś komputer maszynowy wskazuje błąd, a jest dużo zmiennych i trzeba to poukładać jednak dojdzie się jakoś do tego.
Tylko tego się obawiałem, że będą pierwiastki bo nie wiem czy w oprogramowaniu maszyny jest możliwość podawania wartości zmiennych w pierwiastkach
... a więc jest możliwość podawania w liczb w pierw. kw. ..SQRT
Widzę, że dodałeś w chmurce wzór w postaci kodu do programu. Dosyć podobnie to wygląda na mojej maszynie ale potęgę u mnie się oznacza ** i trochę teraz kombinuje z nawiasami przy SQRT bo coś komputer maszynowy wskazuje błąd, a jest dużo zmiennych i trzeba to poukładać jednak dojdzie się jakoś do tego.