Wizualizacja kolejnych cyfr liczby PI

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
masterofgg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 3 lis 2012, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Wizualizacja kolejnych cyfr liczby PI

Post autor: masterofgg »

Witam jeśli zły dział to prosze o przeniesienie bo nie wiedziałem gdzie to dać ale

znalazłem w necie pewien obrazek i chciałem zapytać czy rzeczywiscie jest to wykreślone jakimś algorytmem czy poprostu ladny obrazek żeby wcisnąć kit?

jeśli jest jakiś algorytm to prosze o jakieś informacje na jego temat a oto obrazek
... 00x600.png
Hydra147
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 31 mar 2013, o 20:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 82 razy

Wizualizacja kolejnych cyfr liczby PI

Post autor: Hydra147 »

Najzwyczajniej w świecie wzięto kilkanaście tysięcy kolejnych cyfr rozwinięcia dziesiętnego liczby pi i połączono je liniami odpowiednio je kolorując. Tyle.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Wizualizacja kolejnych cyfr liczby PI

Post autor: musialmi »

Nie ma zasady występowania kolejnych cyfr. Tutaj wzięto ich na tyle dużo i wstawiono w małą powierzchnię, że może ci się coś takiego zdawać.
masterofgg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 3 lis 2012, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Wizualizacja kolejnych cyfr liczby PI

Post autor: masterofgg »

no i wlasnie chodzi mi o to łączenie bo za cyfre odpowiada luk o danym kolorze i czy jest jakis algorytm na to aby obliczyc skąd i dokąd poprowadzić linie ?
Hydra147
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 31 mar 2013, o 20:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 82 razy

Wizualizacja kolejnych cyfr liczby PI

Post autor: Hydra147 »

Z pomocą jakiś szybkozbieżnych szeregów, które możesz znaleźć na wiki obliczono \(\displaystyle{ \pi}\) z dokładnością do 10000 miejsc po przecinku, a potem połączono kolejne cyfry liniami. Najpierw poprowadzono linię od 3 do 1, potem do 4,1,5,9,2 itd.
masterofgg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 3 lis 2012, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Wizualizacja kolejnych cyfr liczby PI

Post autor: masterofgg »

czyli wystarczy ze zrobie sobie okrąg i oznacze na nim 10 punktów i będe je po kolei łączył zmieniajac kolor?
Hydra147
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 31 mar 2013, o 20:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 82 razy

Wizualizacja kolejnych cyfr liczby PI

Post autor: Hydra147 »

Tak. Oczywiście zgodnie z cyframi rozwinięcia dziesiętnego liczby \(\displaystyle{ \pi}\).
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

Wizualizacja kolejnych cyfr liczby PI

Post autor: leszczu450 »

masterofgg, proponuje filmiki na youtube kanału Numberphile. Zrobili wiele ciekawych filmów również o liczbie \(\displaystyle{ \pi}\). Tam też pokazują obrazek, który tutaj umieściłeś.

Pozdrawiam.
masterofgg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 3 lis 2012, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Wizualizacja kolejnych cyfr liczby PI

Post autor: masterofgg »

Hydra147 pisze:Tak. Oczywiście zgodnie z cyframi rozwinięcia dziesiętnego liczby \(\displaystyle{ \pi}\).
taki sam efekt uzyskam jak połącze każdy punkt z każdym xD
ODPOWIEDZ