Prosta i znalezienie punktu oddalonego od tej prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
sybic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 22 maja 2007, o 12:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

Prosta i znalezienie punktu oddalonego od tej prostej

Post autor: sybic »

Witam wszystkich.
Jestem na etapie pisania programu i... niestety utknąłem w martwym punkcie, bo trafiłem na pewne zagadnienie matematyczne z którym nijak nie mogę sobie poradzić.

Znane są punkty M i S
Obliczyć współrzędne P1 i P2 wiedząc, że oddalone są one od prostej M-S o r i są pod kątem a
AU
AU
3b0ac4480134e793.gif (1.89 KiB) Przejrzano 39 razy


Czy ktoś mógłby mi rozwiązać takie oto zadanie?
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Prosta i znalezienie punktu oddalonego od tej prostej

Post autor: Lady Tilly »

Punkty P1 oraz P2 leżą na prostek, która przechodzi przez MS. Kąt [/latex]alpha[/latex] pomiedzy prostymi:
\(\displaystyle{ A_{1}x+B_{1}y+C_{1}=0}\)
\(\displaystyle{ A_{2}x+B_{2}y+C_{2}=0}\) daje się wyznaczyć wzorem
\(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{A_{1}B_{2}-A_{2}B_{1}}{A_{1}A_{2}+B_{1}B_{2}}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{A_{1}A_{2}+B_{1}B_{2}}{\sqrt{A_{1}^{2}+B_{1}^{2}}{\cdot}\sqrt{A_{2}^{2}+B_{2}^{2}}}}\)
ODPOWIEDZ